Hlavní obsah

Smrtící instrument „Doktora smrti“ Kevorkiana jde do dražby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V newyorském technologickém institutu se na závěr tohoto měsíce připravuje aukce pozůstalosti Jacka Kevorkiana, jenž svojí obhajobou euthanasie nechvalně proslul jako „Doktor smrt“. Aukční dům a dědička nabízejí k prodeji i přístroj, který Kevorkian vytvořil a použil k usmrcení více než sta lidí, informovala stanice CNN.

Foto: Profimedia.cz

Jack Kevorkian zemřel letos v červnu.

Článek

Patolog z Michiganu Kevorkian hlasitě prosazoval možnost dobrovolného ukončení života u nevyléčitelně nemocných pacientů. To, že lidem pomáhal se sebevraždou, vedlo k jeho odsouzení k osmi letům vězení. Odsouzen byl ovšem kvůli účasti na sebevraždě pouze jednoho pacienta. Kevorkian zemřel letos v červnu ve věku 83 let. Jedinou dědičkou se stala jeho neteř.

Z jeho pozůstalosti se bude dražit více než sto předmětů včetně stroje Thanatron, který Kevorkian sám stvořil a s jehož pomocí pomohl ukončit život více než stu lidí. Stroj po zmáčknutí knoflíku pacientovi aplikoval do těla chemické látky, které ho přivedly do bezvědomí a následně zastavily činnost srdce.

Kromě Thanatronu jde do aukce například jeho flétna, zámek z jeho vězeňské cely, dopisy i údajně provokativní kresby.

Předměty jsou zatím v Los Angeles, kde je hlídá ozbrojená stráž. Do New Yorku je převeze loď. Aukci plánovanou na 28. října má podle správce Kevorkianovy pozůstalosti řídit obchodník s uměním a memorabiliemi společenské smetánky David Streets z Beverly Hills.

Část výtěžku má jít na charitu pro děti postižené rakovinou.

Anketa

Je přípustná dražba zařízení, které Kevorkian používal při eutanasiích?
Ano
69,6 %
Ne
24,5 %
Nevím
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2400 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám