Hlavní obsah

Nač půjdou Jobsovy miliardy? Charita to zřejmě nebude

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po smrti Steva Jobse, zakladatele a guru firmy Apple, spekulují podnikatelé i jeho přátelé o tom, co se stane s jeho miliardami. Dobročinná nadace však nejspíš není ve hře.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs

Článek

Jobs po sobě zanechal majetek odhadovaný na 8,3 miliardy dolarů (153 mld. korun). Závěť zatím není známá, nicméně málokdo pochybuje, že správu dědictví převezme jeho manželka Laurene.

Jobs, proslulý lakonickým, neokázalým oblékáním – zpravidla nosil černý rolák značky St. Croix, džínsy Levis a tenisky New Balance – nikdy příliš neutrácel. Jediný známý luxus, který si dopřál, byl „vytuněný“ stříbrný Mercedes-Benz-Coupé z roku 2008 a několik motocyklů BMW – veteránů.

Blogger John Gruber připomíná, jak ho při Jobsově posledním veřejném vystoupení letos v červnu šokovaly několik dní staré stopy trávy na jeho ponožkách: „Určitě měl víc než jeden pár. Vždyť by si mohl koupit celé továrny,“ divil se.

Buffet ho nepřemluvil

„Ve třiadvaceti jsem vydělal první milión, ve čtyřiadvaceti deset miliónů, v pětadvaceti sto miliónů. To však nebylo nikdy důležité, protože jsem to nedělal kvůli penězům,“ vzpomínal Jobs později.

List The Los Angeles naznačil, že Jobs si sice nepřál zrod nadace se svým jménem, toužil však po univerzitě s logem Applu. „Pozemek už koupil předloni,“ prozradil deník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé po celém světě vzdávají hold památce Steva Jobse, k Apple storům přinášejí květinyVideo: Reuters

Na rozdíl od jiných osobností z klubu bohatých, například zakladatele Microsoftu Billa Gatese, si Jobs nebudoval pověst štědrého mecenáše. Potvrdit to může investiční legenda Warren Buffett. Když loni ohlásil svou inciativu, aby se nejmajetnější lidé dobrovolně zřekli části bohatství ve prospěch humanitárních organizací, od Jobse odcházel s nepořízenou.

Eric Schmidt, šéf správní rady Googlu a Jobsův dlouholetý přítel i rival, nepochybuje o tom, že muž, který stvořil například iPod, iPad i iPhone, si všechno velmi uvážlivě promyslel. Měl na to dost času. Od února věděl, že se přiblížil konec, napsal list The New York Times.

Chtěl, aby ho děti lépe znaly

V následujících měsících Jobs dál vytrvale bojoval o život, mimo jiné novými léky, ale také se loučil s přáteli a především trávil většinu času s manželkou a dětmi.

Jobs měl syna a dvě dcery s Laurene a dceru z předchozího vztahu. Tu se ale dlouho zdráhal uznat za svou. „Cítil se strašně kvůli tomu, že nás musí opustit,“ řekla jeho nevlastní sestra Mona Simpsonová.

Jeho životopisec Walter Issacson ho navštívil několik týdnů před smrtí. Jobs ho přijal v ložnici v přízemí, protože už nemohl vyjít schody. „Když jsem se ho ptal, proč se mi někdo, kdo tak urputně hájí své soukromí, nakonec tak upřímně svěřuje, odpověděl: Chci, aby mě mé děti znaly. Nebyl jsem tu pro ně mockrát, když to potřebovaly. Chtěl bych, aby věděly proč, a pochopily, co jsem dělal,“ popsal debatu Issacson týdeníku Time.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám