Hlavní obsah

Nikaragua odmítla vydat těla tří českých obětí nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Nikaragua odmítá vydat těla tří českých pedagogů z brněnské univerzity, kteří zahynuli minulý týden při dopravní nehodě v této středoamerické zemi. Tamní policie po pozůstalých požaduje nejprve písemný závazek, že nebudou žádat odškodné. České ministerstvo zahraničí podle televize Nova tento postup odmítá.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác postup Nikaraguy odmítl.

Článek

"Ministerstvo zahraničí požadavek nikaragujského policejního okrsku považuje za zcela absurdní. Vystavení protokolu o nehodě nelze v žádném případě podmiňovat jakýmkoliv písemným závazkem pozůstalých o tom, že nebudou soudně žalovat nikaragujskou stranu," řekl televizi Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva.

V současné době to však vypadá, že pozůstalí nebudou mít jinou možnost. "Prostřednictvím našeho velvyslanectví budeme žádat vysvětlení tohoto postupu na ministerstvu zahraničí Nikaraguy," dodal Šrol.

Nehoda se stala ve středu 28. září večer na silnici spojující nikaragujskou metropoli Managuu s přístavním městem León. Všichni tři mrtví, ve věku 40, 39 a 33 let, zahynuli na místě, čtvrtý Čech, 21letý řidič a student, byl se zraněními hospitalizován. [celá zpráva]

Oběti neštěstí byly součástí devatenáctičlenné skupiny učitelů a studentů z Mendelovy univerzity v Brně.

Třiašedesátiletý řidič kamiónu vyvázl s pohmožděninami. Policie ho zadržela a nyní je ve vazbě. Podle prvních odhadů policie byla hlavní příčinou nehody nepřiměřená rychlost.

Reklama

Výběr článků

Načítám