Hlavní obsah

Chlupatí mravenci se nedají zastavit a valí se Spojenými státy

Právo, roš

Dvorky i domy zamořené masou pobíhajícího červenohnědého hmyzu, zkraty v elektrických rozvodnách, továrny mimo provoz – to jsou následky invaze mravenců „imigrantů“, kteří se valí už čtyřmi státy USA.

Článek

Entomologové jim říkají „chlupatí blázniví mravenci“ (Paratrechina longicornis), aby je odlišili od jiných divoce a klikatě pobíhajících soukmenovců, kteří se nedrží společných tras. Paratrechina longicornis mají tělo pokryté chmýřím, jsou velcí jen jako blecha a nelesknou se. Nezastaví se před ničím: sežerou rostliny i živočichy.

Jednomu včelaři zlikvidovali stovku úlů. Za 35 dnů dvakrát vyřadili počítačový systém ovládající ventil potrubí do jedné texaské chemičky. Zastavil je až chemický postřik, jenže pouze načas – přípravek se musí aplikovat znovu a znovu.

„Kdyby ovládání ventilu selhalo, zastavila by se celá továrna za milióny dolarů,“ řekl podle serveru Yahoo deratizátor Tom Rasberry.

Sehraný tým

Dokonale sehrané společenství mravenců, kteří si nestavějí mraveniště, ale své hnízdo mívají v temných vlhkých úkrytech, je velmi houževnaté a expanduje v lavinách valících se přes mrtvá těla svých druhů.

Foto: Profimedia.cz

Mravenec druhu Paratrechina longicornis

„Zkoušel jsem jed asi na čtvrtině hektaru. Za 30 dní celou tuto plochu pokryla pěticentimetrová vrstva mrtvých mravenců,“ popsal Rasberry situaci. Právě on objevil tento druh v Texasu v roce 2002. Od té doby se chlupatí mravenci rozšířili do 18 okresů.

Na Floridě jsou ve dvaceti okresech a objevili se už v Mississippi i v Louisianě. Do nových míst se šíří v nákladech aut i vlaků. Některé stopy vedou k balíkům slámy, které se letos ve vyprahlém Texasu rozvážejí ke krmení dobytka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám