Hlavní obsah

V New Yorku protestovali proti chamtivosti velkých firem

New York

New Yorská policie zatkla v sobotu asi 700 lidí, kteří se účastní dlouhodobého protestu na Wall Street proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem. Demonstranti na několik hodin zablokovali Brooklynský most a způsobili značné problémy v dopravě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané protestovali proti chamtivosti velkých firemVideo: Reuters

 
Článek

Přes most předtím podle agentury AP prošly dva jiné protestní pochody, u nich se ale žádné komplikace neobjevily.

Demonstranti se v srdci finančního světa na Wall Street shromažďují už dva týdny. Vadí jim nízká solidarita bohatých se zbytkem společnosti, ale i to, že hlas obyčejných lidí, jako jsou oni, ve Spojených státech údajně není moc slyšet.

V sobotu vyrazilo od Wall Street asi 1500 demonstrantů na neohlášený pochod městem. Na Brooklynském mostě se část z nich oddělila od hlavní skupiny, sešla z chodníku a zablokovala vozovku. Podle deníku The New York Times někteří radikální demonstranti vykřikovali "zabereme most".

Vlákali nás do pasti, stěžují si

Policisté vyzvali demonstranty, aby silnici opustili. "Někteří z nich poslechli a vrátili se na chodník, aniž byli zatčeni. Další se ale chytili za ruce a zůstali na vozovce Brooklynského mostu. Ti byli zatčeni," uvedl policejní mluvčí.

Někteří z protestujících si ale stěžovali, že je policie vlákala na mostě do pasti. "Vypadalo to, že je to (vstup na vozovku) povolené. Nebyl tam jediný policista, který by řekl 'nedělejte to'," tvrdil demonstrant Etan Ben-Ami. "Mysleli jsme, že nás provázejí, protože chtějí zajistit naši bezpečnost," dodal.

Policii trvalo několik hodin, než se podařilo všechny demonstranty z mostu dostat. Jeho zablokování způsobilo ve městě řadu dopravních komplikací.

Za dva týdny demonstrací to byl druhý policejní zásah proti protestujícím. Minulý týden jich bylo zatčeno 80 a policejní akce tehdy přispěla k vyšší popularitě protestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám