Hlavní obsah

Tisícovka lidí se zúčastnila pohřbu popraveného Troye Davise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Savannah
Aktualizováno

Více než tisícovka lidí se v sobotu americkém městě Savannah zúčastnila pohřbu nedávno popraveného Troye Davise, jehož vina nebyla podle mnohých lidí jednoznačně prokázána. Poprava vyvolala vlnu odporu ve Spojených státech i v Evropě.

Článek

Davisova pohřbu ve státě Georgia se podle agentury AP zúčastnili příbuzní i aktivisté včetně ředitele mezinárodní nevládní organizace Amnesty International Larryho Coxe nebo aktivisty a komika Dicka Gregoryho. Smuteční obřad se odehrál v baptistickém kostele. Začal promítáním fotografií Davise ve vězeňském mundúru ve společnosti nejbližších příbuzných. Během obřadu, jenž trval tři a půl hodiny, se vystřídalo několik řečníků, kteří vyzývali ke zrušení trestu smrti.

Dvaačtyřicetiletý Davis byl popraven 21. září za údajné zavraždění policisty v roce 1989. Sedm z devíti svědků však podle amerických médií od vynesení rozsudku v roce 1991 buď zcela odvolalo, nebo významně změnilo své výpovědi. Některé z nich prý tehdy policie zastrašovala, navíc se nikdy nepodařilo najít vražednou zbraň a Davise s činem nespojují žádné stopy DNA.

K přezkoumání rozsudku již dříve vyzvali americkou justici nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu, papež Benedikt XVI. nebo generální tajemník Rady Evropy Thornbjörn Jagland. Bývalý americký prezident James Carter, který se za Davisovo omilostnění rovněž výrazně angažoval, vydal po popravě prohlášení, v němž vyzval k úplnému zákazu trestů smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám