Hlavní obsah

Americká vláda lepí dluhy prodejem majetku, nabízí kontaminovaný ostrov

Washington

Zadlužená americká vláda chce získat další prostředky. Zvažuje proto prodej části nemovitého i dalšího majetku. Už nabízí ke koupi ostrov Plum. Podle deníku The New York Times zvažuje i prodej soudních budov, letiště, nevyužívaných vozů, silnic a dokonce také pásma pro vysílání televizního signálu. Plán má podporu politiků z obou soupeřících stran.

Foto: Profimedia.cz

Na prodeji ostrova se shodli jinak znesváření republikánští a demokratičtí kongresmani.

Článek

Ostrov Plum Island nedaleko pobřeží státu New York již vláda nabízí. Píše, že má 340 hektarů s "písečnými plážemi, nádhernými vyhlídkami a přístavem". Na ostrově nicméně dříve sídlila pobočka federálního střediska pro choroby zvířat, a tak se nový majitel možná bude muset "vypořádat s biologickým zamořením". Cena ostrova v délce skoro pět kilometrů se odhaduje na 50 až 80 miliónů dolarů

Americká vláda vlastní více než milión nemovitostí. Prodej části z nich a dalšího majetku by podle Bílého domu mohl během následujících deseti let vynést 22 miliard dolarů. Čtyři pětiny této částky by nicméně představoval očekávaný výnos z televizního vlnového pásma, které by podle vlády šlo lépe využít pro šíření širokopásmového bezdrátového připojení k internetu. Někteří lidé jsou navíc skeptičtí, zda vláda skutečně může získat tolik peněz.

Prodej není bez problémů

Případný prodej nemovitostí a dalšího majetku ale nebude úplně jednoduchý. The New York Times podotýkají, že jako s mnoha věcmi ve Washingtonu s ním bude spojeno mnoho byrokracie. Například v případě vlnového pásma bude muset Kongres přijmout zvláštní zákon.

U nemovitostí zase zákon vyžaduje dlouhý proces, při němž nejprve další úřady zkoumají, zda by se jim budova nehodila. Hledí se také například na to, zda by nemovitost nemohla sloužit jinému veřejnému účelu. Prodat ji lze až v případě, že pro ni stát žádný nový účel nenalezne.

I kdyby ale byl příjem v očekávané výši, z dluhu ve výši 14 biliónů dolarů to příliš neumaže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám