Hlavní obsah

V továrně Boeingu zadrželi 37 lidí, šmelili s léky na bázi opiátů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agenti amerického úřadu pro vyšetřování FBI zadrželi 37 osob v továrně Boeingu v Pensylvánii, kde se vyrábějí bojové letouny, v souvislosti s nelegálním prodejem léků na předpis. Jednalo se především o silné léky proti bolesti na bázi opiátů, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

V továrně vyrábějí moderní konvertoplány Osprey

Článek

Podle sdělení žaloby zadržení nakupovali a prodávali léky na předpis, většinou šlo o léky proti úzkosti a bolesti. Prokurátor Zane David Memeger sdělil, že 23 osob bylo obviněno kvůli prodeji léku proti bolesti Oxycontinu, který je jinak na předpis. Jedná se o syntetický opiát. Dalších 14 osob bylo obviněno kvůli držení léků, které jim nebyly předepsány.

Většina zadržených jsou muži a ženy mezi čtyřiceti a šedesáti lety. Podle úřadů 36 ze 37 zadržených jsou nebo byli zaměstnanci Boeingu.

„Vyšetřování a stíhání se nezaměřilo jen na prodejce, ale také na uživatele, protože tito lidé pracují v továrně vyrábějící vojenská letadla," sdělil prokurátor.

V továrně v Ridley Parku na předměstí Filadelfie se vyrábějí vrtulníky CH-47 Chinook a moderní konvertoplány Osprey (letouny se schopností vertikálního startu i přistání). Pracuje tam 5500 lidí. Firma ale uvedla, že kvalita těchto strojů nebyla nikdy zpochybněna.

Akce proti nelegální distribuci léků

Zásah se uskutečnil v noci na pátek, tedy půl dne poté, co Interpol podle ČTK oznámil, že při čtvrté operaci Pangea bylo zabaveno 2,4 miliónu balení léků, které se prodávaly přes internet. Byly mezi nimi padělky i léky, které se mohou prodávat jen na předpis.

Zabavená léčiva pocházela ze 48 zemí a zahrnovala například antibiotika, steroidy, léky proti rakovině, přípravky na podporu erekce či hubnutí, antidepresiva, anxiolytika a léky proti bolesti. Nejméně 55 lidí bylo zatčeno pro podezření z nelegální výroby, prodeje či distribuce úředně nepovolených nebo lékařským předpisem podmíněných léků.

"Nemůžeme zastavit nelegální šíření léků bez trvalého, odhodlaného a kolektivního mezinárodního úsilí zahrnujícího všechna odvětví," uvedla jednotka Interpolu pro boj s paděláním léčiv a dalšími zločiny ve farmacii. Organizace začala šířit videa, která pod názvem Nebuďte svými vlastními vrahy zdůrazňují nebezpečí nelegálních internetových lékáren.

Reklama

Výběr článků

Načítám