Hlavní obsah

V Mexiku plánují manželství na dobu určitou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Rada hlavního mexického města Ciudad de México chce bojovat s vysokou rozvodovostí zavedením manželství na dobu určitou. Lidé by do svazku vstupovali na předem vymezenou dobu, nejméně však na dva roky. Agentura Reuters napsala, že šance normy na přijetí jsou vysoké.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Když by vztah nebyl pevný a harmonický, tak by ho jednoduše ukončil kontrakt. Nemusel byste procházet vražedným rozvodovým řízením,“ uvedl jeden z autorů návrhu Leonel Luna.

S návrhem přišli levicoví zástupci v radě. Agentura Reuters upozornila, že se jim už přes nesouhlas konzervativců podařilo nedávno prosadit uzákonění sňatků homosexuálů. Luna uvedl, že návrh má stále více příznivců a hlasovat o něm by se mělo do konce roku.

V hlavním městě Mexika skončí rozvodem každé druhé manželství, a to většinou do dvou let. Právě taková má být minimální doba, na jakou by mohli lidé sňatek uzavírat. Kontrakt by pak vypršel a následně by mohl či nemusel být obnoven. Součástí svatební úmluvy by bylo i majetkové vyrovnání a rozdělení péče o děti v případě rozchodu.

Změnu kritizuje církev. "Ta reforma je absurdní. Zcela popírá podstatu manželství. Je to další z těch neodpovědných a amorálních divadel kvůli volbám,“ prohlásil mluvčí městské arcidiecéze Hugo Valdemar.

Anketa

Jste pro zavedení manželství na dobu určitou?
Ano
58,6 %
Ne
41,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1911 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám