Hlavní obsah

FBI přepracuje definici znásilnění, po 80 letech

Novinky, rei
Washington

Americký bezpečnostní úřad FBI na nátlak aktivistů plánuje nově vymezit pojem znásilnění, protože osmdesát let platná definice není vyhovující. Uvedl to deník The New York Times.

Foto: Novinky

Článek

Dosavadní definice znásilnění jako „tělesného poznání ženy s použitím násilí a proti její vůli“ by měla být rozšířena tak, aby lépe odrážela počet každodenních sexuálních napadení.

K tomuto účelu v polovině října zasedne zvláštní podvýbor FBI, potvrdil Greg Scarbro, který má na starosti zprávy úřadu o zločinnosti. Minulý týden byla zveřejněna zpráva za loňský rok. Uvádí se v ní, že v uvedené době došlo v USA k 84 767 sexuálním napadením, což je pětiprocentní pokles oproti předchozímu roku.

Podle aktivistů je ale případů napadení mnohem víc a za neúplnostmi ve statistice podle nich stojí právě nedostatečné vymezení pojmu znásilnění.

„Je to velmi úzká definice, která obětem říká, že když se do ní nevejdete, nebyla jste obětí a vaše znásilnění se nepočítá,“ uvedla Susan B. Carbonová, ředitelka oddělení na ministerstvu spravedlnosti zabývajícího se násilím na ženách. Uvedla příklad New Yorku, kde bylo nahlášeno přes 1300 sexuálních napadení, ale přes 300 z nich se ve zprávě FBI neobjevilo, neboť nevyhovovaly definici.

Reklama

Výběr článků

Načítám