Hlavní obsah

V OSN se porvala ochranka s tureckou delegací

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Letošní zasedání Valného shromáždění OSN provázela v pátek bitka mezi ochrankou a tureckou delegací. Zapletl se do ní i turecký premiér Recep Tayyip Erdodgan, který při potyčce také utržil ránu. Několik lidí bylo zraněno, uvedla média.

Článek

Turecký představitel řekl CNN: „S naším premiérem zacházeli takovým způsobem, jakým by se s žádným premiérem zacházet nemělo.“ Podle něj se nehodného postupu dopustila ochranka OSN.

Mluvčí generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna Martin Nesirky k incidentu dodal: „Bylo tu nějaké nedorozumění mezi neinformovanými představiteli OSN a ochrankou členských delegací.“ Podle něj se ale incident úspěšně vyřešil.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Erdogan spěchal, aby slyšel Abbáse

Podle New Yorkeru nějakou ránu schytal přímo Erdogan. Několik lidí bylo při potyčce zraněno. Podle Atlantic Wire má jeden ze strážných v OSN zlomená žebra a skončil v nemocnici.

K problémům došlo, když si Erdogan spěchal poslechnout projev Mahmúda Abbáse, který žádal o uznání Palestinského státu. Byl zastaven u východu ze zasedací síně s tím, že nemůže dovnitř. „Turecká ochranka požadovala, aby jejich premiérovi umožnili vstoupit a záměrně tlačila na stráže OSN,“ řekl reportér listu Washington post Colum Lynch.

„Stráže OSN je zatlačily zpět a Turci se náhle začali okolo sebe ohánět,“ dodal. Ochranka OSN pak volala, aby jí poslali posily.

New Yorker dodal, že i Pan Ki-mun se po potyčce raději rychle klidil pryč z budovy OSN. Jeden z představitelů OSN uvedl: „Pan Ki-mun by udělal vše, aby se vyhnul konfrontaci s Turky." Šéf OSN pak nabídl Erdoganovi osobní omluvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám