Hlavní obsah

Mexičance sťali hlavu za to, že psala o mafii na sociální síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuevo Laredo

Policie na severu Mexika našla tento měsíc už třetí osobu zabitou narkomafií za to, že na internetu poukazovala na trestnou činnost gangů. Macias Castanedové z příhraničního města Nuevo Laredo sťali hlavu a vystavili ji na ulici.

Foto: Profimedia.cz

Válka mezi drogovými kartely si od roku 2006 vyžádala více než 34 000 mrtvých.

Článek

Policisté našli hlavu oddělenou od těla na vytvořené hromadě kamení. Ručně psaný vzkaz vedle hlásal: „Nuevo Laredo en Vivo a další sociálně sítě! Já jsem Dívka z Lareda a jsem tady kvůli svým i vašim zprávám. Ti, kdo nevěří, nechť vědí, že toto se mi stalo za to, jak jsem se chovala, za to, že jsem věřila armádě a námořnictvu. Díky za pozornost. S úctou, Dívka z Lareda“.

Vzkaz byl podepsán čtyřmi velkými Z, což je odkaz na obávaný drogový kartel Zetas, který založili armádní zběhové. Jako Dívka z Lareda se Castanedová podepisovala, když bezpečnostní složky upozorňovala na nezákonné jednání mafie na výše zmíněné sociální síti Nuevo Laredo en Vivo, jež slouží jako horká linka pro armádu, námořnictvo a policii.

Castanedová, redaktorka místních novin Primera Hora, je tento měsíc už třetím člověkem zavražděným kvůli svým příspěvkům na internetu. Už dříve byla objevena zohavená těla mladého muže a ženy visící ze silničního mostu. Také u nich byl nápis varující před občanskou iniciativou na sociálních sítích, zdánlivě zaručujících přispěvatelům anonymitu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám