Hlavní obsah

Propuštění horolezci kritizovali íránské i americké věznice

Novinky,
New York
Aktualizováno

Dva američtí horolezci, kteří byli ve středu popuštěni po 781 dnech strávených v íránském vězení, kritizovali podmínky, za nichž byli drženi. Kromě íránských věznic se ale Josh Fattal a Shane Bauer v neděli tvrdě pustili do amerického tábora na základně Guantánamo, uvedla CNN.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Shane Bauer čte své prohlášení o věznění v Íránu sledován Sarah Shourdovou a Joshem Fattalem.

Článek

Fattal, Bauer a Sarah Shourdová byli zadrženi v červenci 2009, když omylem překročili nevyznačenou hranici mezi iráckým Kurdistánem a Íránem. Shourdová byla popuštěna v roce 2010, ale zbylí dva až minulý týden ve středu. [celá zpráva]

„Sara, já i Josh jsme získali zkušenosti s íránskou brutalitou. Byli jsme po léta drženi víceméně v izolaci od světa i všeho, co milujeme, zbaveni svých práv a svobody,“ řekl Bauer.

Mnohokrát, až příliš často, jsem slyšel křik jiných vězňů, kteří byli biti, a nebylo nic, co bychom pro ně mohli udělat
Josh Fattal

Okamžitě vyzval Teherán, aby propustil všechny své politické vězně: „V Íránu jsou lidé, kteří jsou vězněni po celá léta jen kvůli tomu, že se přidali k protestu, kvůli tomu, že měli prodemokratický blog, nebo vyznávali neoblíbenou víru.“

„Mnohokrát, až příliš často, jsem slyšel křik jiných vězňů, kteří byli biti, a nebylo nic, co bychom pro ně mohli udělat,“ dodal Fattal.

Shourdová už dříve řekla, že Bauer byl také bit a shozen ze schodů.

Současně se ale Bauer pustil do poměrů v amerických věznicích, zejména do tábora Guantánamo.

„Ve věznici jsme stále přemítali o našich podmínkách, stráže by nám ale mohly okamžitě připomenout srovnatelné podmínky na základně Guntánamo."

Oba byli drženi v Teheránské věznici Evin. Několikrát drželi hladovku, aby mohli alespoň dostávat dopisy od rodiny. Íránské úřady vyzvaly jejich rodiny, aby jim přestaly psát. Prý z procesních důvodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám