Hlavní obsah

Atentátníky z Domodědova postřílel v Istanbulu nájemný vrah

Právo, Lenka Dostálová

Islamisté blízcí severokavkazskému emírovi Doku Umarovovi, kteří zřejmě stáli letos v lednu za výbuchem na moskevském letišti Domodědovo, podle všeho už přišli o život. Minulý pátek je v Istanbulu postřílel nájemný vrah. Z vraždy je přitom podezřelý občan Ruska Alexandr Žirkov (55), který do Turecka přicestoval počátkem září na diplomatický pas. Napsal to ruský server newsru.com.

Článek

Zabitými jsou Čečenci Rustam Altemirov, Zaurbek Amrijev a Berg-Chaž Musajev. Střelec jedoucí v autě na ně na ulici poblíž jejich domova vypálil nejméně jedenáctkrát z pistole s tlumičem. Podle zdrojů listu Izvěstija přitom Musajev nebyl ve skutečnosti nikdo jiný než emír Chamzat, pravá ruka Umarova. A byl to právě Chamzat, kdo podle ruských vyšetřovatelů s pomocí drog a hypnózy přiměl k činu sebevražedného atentátníka. Při výbuchu v letištní hale Domodědova tehdy zahynulo 36 lidí.

Člen skupiny likvidátorů

Podle turecké police je proto Žirkov možná členem takzvané „berlínské skupiny“ – týmu likvidátorů, které údajně sponzoruje nejmenovaný ruský oligarcha a dohled nad nimi má ruská tajná služba. Skupina má mít sídlo v Berlíně.

Ruské úřady vraždu komentovaly opatrně. „Nic o tom nevíme,“ řekl mluvčí Národního protiteroristického výboru Nikolaj Cincov. Pro Rusovu účast na vraždách ale mluví několik faktorů. Žirkovovi se podařilo uprchnout z hotelu jen chvíli před tím, než do jeho pokoje vtrhla turecká policie. V místnosti policisté našli pistoli s tlumičem, kukly a přístroj na noční vidění. Balistická expertiza pak určila, že Čečenci byli zabiti právě z této zbraně. Pachatel také střílel z auta pronajatého od společnosti spolupracující s hotelem, v němž Žirkov bydlel.

Rus přitom Istanbul navštívil už v březnu 2009, kdy tam také došlo k vraždám několika severokavkazských rebelů. Obě vraždy mají stejný rukopis.

Podle agentury AP ale přichází v úvahu i to, že za střelbou stojí spor mezi jednotlivými členy čečenské diaspory v turecké metropoli. V Istanbulu žije přes 1500 Čečenců, kteří z domova uprchli během válek s Ruskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám