Hlavní obsah

Ani přímluva papeže nezabránila popravě pochybně odsouzeného vězně

• Aktualizováno

V americkém státě Georgie ve středu před půlnocí popravili 42letého Troye Davise za zastřelení policisty v roce 1989. Davis tvrdil, že nevraždil. Petici za jeho propuštění podepsal milión lidí a přimlouval se za něj i papež. Soudy třikrát popravu odložily, poslední odvolání podané obhájci krátce před popravou řešil nejvyšší soud déle než čtyři hodiny, ale nakonec ho zamítl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Soudce odmítl milost pro Troye DaviseVideo: Reuters

 
Článek

„Žádost o odložení vykonání trestu smrti byla zamítnuta,“ zněl soudní verdikt jen chvíli před popravou. Davis proti němu protestoval ještě na křesle smrti.

"Rád bych vzkázal rodině (policisty) MacPhaila, řekl vám, že navzdory těžké situaci, v níž se nacházíte, nejsem ten, kdo zabil vašeho syna, otce, bratra. Jsem nevinný. Incident, který se v tu noc udál, se nestal mým zaviněním. Neměl jsem zbraň. Jediné, o co mohu žádat, je, abyste se ponořili hlouběji do toho případu a konečně shledali pravdu."

"Prosím svoji rodinu a přátele, aby tento boj vedli dál. Kéž se bůh smiluje nad dušemi všech, kdo se mi chystají vzít život. Bůh žehnej vašim duším,“ pronesl.

Čtvrt hodiny po podání injekce se smrtícím sérem byl krátce po 23. hodině místního času prohlášen za mrtvého.

Důkazy byly pochybné

Davis byl v roce 1991 uznán vinným z vraždy policisty Marka MacPhaila spáchané o dva roky dříve. MacPhail pomáhal bezdomovci, když na něj zaútočil muž, který od něj údajně chtěl pivo. Svědkové popsali, že útočník nejprve policistu bil střelnou zbraní, načež ho zastřelil. Vražednou zbraň použil v minulosti dříve trestaný Davis. Ten však tvrdil, že zbraň již nevlastnil a na místě činu vůbec nebyl. Na místě se nenašly žádné jeho biologické stopy.

Davisovi právníci a příznivci rovněž poukazovali na mezery v balistické zprávě i na skutečnost, že většina svědků později své výpovědi stáhla. Byla mezi nimi i svědkyně, která původně Davise označila za střelce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Atlantě protestovali proti Davisově popravěVideo: Reuters

Za milost pro Davise se přimlouval i papež Benedikt XVI., bývalý prezident Jimmy Carter či někdejší šéf FBI William Sessions. Pro odložení trestu se vyslovila i Rada Evropy a množství lidskoprávních organizací.

Před věznicí v Jacksonu, kde Davise popravili, zajišťovala ve středu bezpečnost posílená policejní stráž. V místě demonstrovali Davisovi příznivci i zastánci vykonání trestu smrti. Demonstrovalo se i před Bílým domem, kde lidé doufali, že verdikt ještě zvrátí prezident Barack Obama. Jeho mluvčí ale prohlásil, že není správné, aby prezident zasahoval do justičních záležitostí.

Nebyla to jediná poprava v zemi v ten den. V Texasu byl vykonán nejvyšší trest nad Lawerencem Russellem Brewerem, za rasově motivovanou brutální vraždu černocha, kterého usmýkal přivázaného za svůj vůz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám