Hlavní obsah

Silnici v Mexiku zablokovaly kamióny s mrtvolami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Rušnou silnici v mexickém státě Veracruz v úterý ráno zablokovala dvojice nákladních aut napěchovaná mrtvolami. Na některých z 35 těl byly patrné stopy po mučení, uvedla agentura AP. Jedná se o oběti válek drogových kartelů.

Foto: Reuters

Ozbrojenci zanechali kamióny s mrtvolami u silničního nadjezdu.

Článek

Skupina mužů v uniformách a s puškami několik těl vyložila u silničního nadjezdu při nákupním středisku ve městě Boca del Río před zraky ostatních motoristů, načež vozidla na místě zanechala a zmizela. Svědkové popsali, že některé oběti měly spoutané ruce a vykazovaly známky mučení. Státní ministr spravedlnosti Reynaldo Escobar řekl, že mezi nimi bylo 12 žen.

Úřadům se podařilo identifikovat teprve sedm osob. Všechny měly záznam v rejstříku trestů. „Podílely se na organizovaném zločinu, na kontě měly únosy, vydírání, zabití a další zločiny,“ poznamenal Escobar.

Násilnosti související s válkami drogových gangů se Veracruzu do nedávna vyhýbaly, v posledních měsících však na pobřeží Mexického zálivu eskalují. Komentátoři to dávají do souvislosti s bojem Kartelu ze Zálivu s kartelem Zetas, které se snaží ovládnout pašerácké trasy a přístav Veracruz.

Násilnosti spojené s aktivitami obchodníků s drogami v Mexiku si od konce roku 2006, kdy nastupující prezident Felipe Calderón vyhlásil kartelům válku, vyžádaly přes 34 000 mrtvých. Některé zdroje uvádějí čísla až o několik tisíc vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám