Hlavní obsah

Obama si pustil známého novináře k tělu. Ten ho popsal jako neschopu

Právo, Vladimír Plesník
Washington

Barack Obama si zavařil. Bílý dům úzce spolupracoval s publicistou Ronem Suskindem na knize o americkém prezidentovi. Pak přišel šok: Obamu kniha líčí jako neschopného politika, který se nedokáže rozhodovat.

Článek

„Prezidentovu autoritu soustavně podkopávají jeho zkušení poradci,“ napsal Suskind, držitel Pullitzerovy ceny, který už napsal několik nepříliš lichotivých publikací o exprezidentu Georgi W. Bushovi. „Až nebezpečně se to blížilo vypovězení poslušnosti.“

„Clinton by takové chyby nikdy neudělal,“ cituje kniha Larryho Summerse, někdejšího Obamova hlavního ekonomického poradce. „Larry si myslel, že prezident ani neví, o čem rozhoduje,“ přidává se Peter Orszag, bývalý rozpočtový šéf Bílého domu.

Kniha navíc tvrdí, že ministr financí Timothy Geithner vykonává jen ty prezidentovy pokyny, s nimiž osobně souhlasí, a ostatní odsouvá. To se týká Obamova rozhodnutí změny struktur státem zachráněného peněžního ústavu Citibank – Geithner tomu zabránil.

Ženy si stěžují

Nepříliš lichotivě se o ovzduší v Bílém domě vyjadřovaly i ženy. Obamovi mužští poradci prý vytrvale a záměrně přehlíželi jejich názory. „Když na to zpětně pohlížím, to místo by se mohlo dostat k soudu jako pracoviště nepřátelské k ženám,“ cituje Suskind Anitu Dunnovou, bývalou Obamovu komunikační šéfku. „Splňuje to všechny podmínky stanovené zákonem.“

Suskindovi si postěžovala ekonomická exporadkyně Christine Romerová. Dotklo se jí, že prezident ji vždy vynechal, když se ptal poradce na názory. „Cítila jsem se jako kus masa,“ řekla novináři údajně.

Bílý dům vyrazil do protiútoku

Prezidentovi muži už vyrazili do protiútoku. Suskindovi vytýkají, že příliš popustil uzdu fantazii. Tvrdí, že takřka nepracoval s fakty z hodinového rozhovoru, který mu Obama poskytl, a knihu zaplevelil nepřesnostmi a vymyšlenými citáty. Dunnová i Summers se rozhořčují, že jejich slova překroutil a vytrhl z kontextu.

Ještě předtím, než kniha dorazila do knihkupectví a internetových zasilatelství, si Bílý dům pospíšil s oficiálním prohlášením. „Pravda je jednoduchá a dobře známá. Prezident Obama převzal úřad v době nejhorší finanční krize a jeho odvážné a rozhodné činy zabránily kolapsu systému a zachránily milióny pracovních míst,“ řekl Dan Pfeiffer, nástupce Dunnové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám