Hlavní obsah

Američanovi nepomohla přímluva papeže ani exprezidenta, bude popraven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atlanta

Američan Troy Davis bude popraven za vraždu policisty z roku 1989. Rozhodla tak speciální odvolací komise státu Georgia, když v úterý zamítla žádost o jeho milost, a to den před plánovaným vykonáním exekuce.

Článek

Jedenačtyřicetiletý Afroameričan Davis bude popraven smrtící injekcí ve středu za to, že údajně zastřelil policistu Marka McPhaila. Je to počtvrté za čtyři roky, co komise o popravě rozhodla.

„Spravedlnost konečně rozhodla ve prospěch mého otce. Pravda byla konečně vyslyšena,“ řekl syn zastřeleného Mark McPhail.

Případ je kontroverzní především tím, že sedm z devíti svědků změnilo po letech svoji výpověď. Některé z nich prý tehdy policie zastrašovala, navíc se nikdy nepodařilo najít vražednou zbraň a Davise s činem nespojují žádné stopy DNA.

Demonstrace ve městech Davise podpořily

Davisovo propuštění zároveň podpořilo podpisem petice asi milión lidí, včetně známých osobností jako např. bývalý americký prezident Jimmi Carter nebo papež Benedikt XVI.

V pátek na Davisovu podporu v ulicích některých měst pochodovaly tisíce lidí.

Po několikahodinové diskusi a vyslechnutí advokátů a prokurátorů v úterý komise pro milosti a podmíněná propuštění státu Georgia oznámila, že žádost Troye Davise o milost zamítá. Komise dospěla k závěru, že odsouzený se činu dopustil a jeho vina se prokázala.

Obhájce odsouzeného Jason Ewart na rozhodnutí reagoval prohlášením, že poslední naděje na život pro jeho mandanta padla. Očekává se, že Davis bude usmrcen injekcí s jedem ve středu ve 13:00 hodin SELČ.

Proti závěru odvolací komise protestovala americká odbočka organizace Amnesty International. Její šéf Larry Cox v prohlášení označil verdikt za "hanebný". Bude-li Troy Davis popraven, není podle Coxe vyloučeno, "že stát Georgia usmrtil nevinného a zdiskreditoval celý justiční systém".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám