Hlavní obsah

Homosexuálové v americké armádě se mohou hlásit ke své orientaci

Washington

V americké armádě mohou od nynějška po téměř dvou desetiletích působit lidé otevřeně se hlásící ke své homosexualitě. Dosud se mohli stát armádními příslušníky pouze pod podmínkou, že svou orientaci budou skrývat. Zároveň bylo zakázáno ptát se jich na ni.

Foto: Profimedia.cz

Američtí vojáci. Ilustrační foto

Článek

„Naše země konečně uzavře kapitolu nespravedlnosti pro gaye a lesbičky a upevní rovnost mezi Američany,“ prohlásila šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová, která byla hlavní zastánkyní změny. Mluvčí Pentagonu George Little dodal, že armáda je na změnu připravena a 97 procent jejích příslušníků už bylo o zákonné změně a jejích praktických důsledcích informováno.

Homosexuálové směli v americké armádě sloužit, ale v případě odhalení jejich orientace jim hrozilo propuštění. Prezident Barack Obama a část vedení Pentagonu se snažili zákon změnit, ale změna narážela v Senátu a u soudů. Nakonec ji ovšem soud i Kongres posvětil.

Deník The Guardian před časem upozornil, že množství organizací na ochranu práv homosexuálů gaye a lesbičky před přiznáním jejich orientace varovalo. Obávají se, že pravidlo bude znovu změněno do své původní podoby a žadatelé budou propuštěni.

Zákaz zjišťovat a zveřejňovat sexuální orientaci vojáků platil od roku 1993. Na jeho základě bylo mezi lety 1997 a 2008 z armády propuštěno 10 500 příslušníků. Před zákazem platilo, že homosexuálové nejsou pro vojenskou službu vhodní. Zastánci zákazu tvrdí, že rekrutování homosexuálů sníží morálku branných sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám