Hlavní obsah

Klaus ve Washingtonu varoval před vyššími zájmy, které omezují svobodu

Washington

Český prezident Václav Klaus v noci na úterý v americkém hlavním městě Washingtonu varoval před snahami omezovat svobodu. Spatřuje je v myšlenkách, které nad svobodu a demokracii staví vyšší zájmy. Za příklady takových myšlenek označil environmentalismus, jenž podle něj činí z ochrany životního prostředí ideologii, a tendence k ustavení globálního vládnutí nikým nevolených expertů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus při přednášce ve Washingtonu

Článek

Klaus zopakoval, že nevidí nic špatného na starosti o lidská práva, rovná práva homosexuálů či žen. Vadí mu ale, když se z těchto snad vytvářejí ideologické proudy, jako například "homosexualismus", které si pak činí nárok na "reorganizaci světa, lidské společnosti, nás všech a našeho chování".

Dobře vidět to je podle něj právě na environmentalismu. "Zvláště jeho současná veze - panika kolem globálního oteplování - se stala nejnebezpečnějším prostředkem pro potlačování svobody a podporu rozsáhlé organizace našich životů vládami," uvedl český prezident v projevu v konzervativním washingtonském institutu Competitive Enterprise Institute založeném lobbistou Fredem Smithem, který je odpůrcem silné vlády.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus při přednášce ve Washingtonu

Podobné nebezpečí podle Klause představují snahy o vytváření nových nadnárodních vládnoucích struktur. Problémy současné doby ale podle něj může vyřešit jenom demokracie. Jasně se to podle něj ukazuje na současných problémech Evropské unie, které jsou dané právě tím, že Evropa je sice stále více sjednocená, postrádá ale autentickou evropskou identitu a evropský lid.

I ve 21. století tak je aktuální boj za svobodu, poznamenal český prezident. "Neměli bychom se stát oběťmi nových progresivních -ismů snících o změně světa a zdokonalení lidí. Měli bychom hájit naše staré dobré konzervativní názory a přesvědčení. Jak v Evropě, tak v Americe," uzavřel Klaus.

V diskuzi, která následovala po jeho projevu, pak upozornil například na to, že naprostá většina zákonů přijímaných v Evropě pochází z direktiv Evropské unie. "Alabama tak má zřejmě větší svobodu přijímat legislativu než třeba Portugalsko," poznamenal prezident.

Vyjádřil se také k současným problémům eurozóny, kterou již delší dobu zmítají zejména problémy předluženého Řecka. Klaus zopakoval, že podle jeho názoru do projektu společné evropské měny bylo investováno tolik kapitálu, že euro nynější krizi přežije. Stane se tak ale za cenu mohutných fiskálních transferů a dlouhodobé stagnace celého kontinentu. "Náklady budou obrovské," uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus během cesty do USA

Prezident v pondělí ve Spojených státech zahájil několikadenní pracovní návštěvu. V úterý se mimo jiné sejde se šéfem Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem. Ve středu se zúčastní zahájení všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN. V pátek na něm pronese projev a poté se vrátí zpět do Česka.

Reklama

Výběr článků

Načítám