Hlavní obsah

Historické letadlo se střemhlav zřítilo mezi diváky

– Reno • Aktualizováno

Tři oběti si vyžádala tragédie na leteckém závodě historických letadel v západoamerickém městě Reno ve státě Nevada. Čtyřiasedmdesátiletý pilot se se svým strojem střemhlav zřítil do divácké zóny. Letadlo mělo pravděpodobně technickou poruchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád letadla natočil návštěvník showVideo: Reuters

 
Článek

Pilot Jimmy Leeward, který v civilu pracoval jako realitní agent ve floridském městě Oscala, při neštěstí zemřel. Muž na historických letadlech závodil desítky let. Soutěž byla zrušena.

Podle svědků muselo mít letadlo z dob druhé světové války P-51 Mustang technické problémy. Neletělo nijak nebezpečně nízko nad zemí. "Zdá se, že byl problém na letadle, najednou začalo padat," citovala BBC ředitele soutěže Mika Houghtona.

Podle diváků se ale pilot v poslední chvíli zachoval hrdinsky, protože ještě dokázal padající stroj dostat dál od hlavního davu. Kdyby to neudělal, obětí mohlo být podle svědků mnohem více.

"Pilot je hrdina, zachránil dnes mnoho životů, mohlo to být mnohem horší, i když zraněné samozřejmě lituji," řekl Ben Cissel, který seděl asi 30 metrů od místa, kam letadlo spadlo.

"Vypadalo to, že vidí dav a letadlo v poslední vteřině přitáhl, zachránil tak 200 až 300 lidí," myslí si Cissel.

Z místa bylo odvezeno 54 zraněných, 25 je jich stále v nemocnici ve městě Reno. Podle BBC je jich 15 ve vážném stavu. Podle svědků trosky letadla amputovaly lidem části těl. [celá zpráva]

CNN připomněla, že pilot Leeward se ještě den předtím vyjadřoval sebevědomě a tvrdil, že má v závodě velké šance."Nikdo ze závodníků není tak rychlý jako my, tvrdil o svém týmu. A budeme ještě rychlejší," řekl pilot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historické letadlo spadlo na letecké show mezi divákyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám