Hlavní obsah

V USA zastavili popravu černocha kvůli rasovému podtextu, už měl snědené poslední jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Americký nejvyšší soud ve čtvrtek na poslední chvíli zastavil popravu pachatele dvou vražd. Právní zástupci 48letého Duaneho Bucka argumentují, že soud ovlivnily výroky s rasovým podtextem.

Článek

Buck měl být usmrcen injekcí ve čtvrtek večer. Ve své cele v Huntsville už snědl svoje poslední jídlo, když mu přišli oznámit, že se poprava odkládá. „Blahořečím Pánu, ať je chválen Bůh, jeho milost triumfuje nad soudem,“ řekl.

Buck v roce 1995 v domě u Houstonu zastřelil Debru Gardnerovou a Kennetha Butlera. Byl pod vlivem drog a svoji bývalou přítelkyni Gardnerovou osočil, že má s Butlerem poměr. Vraždám přihlížela 14letá Gardnerové dcera a o tři roky mladší syn. Buck postřelil ještě jednu ženu, která ovšem přežila.

Po svém zatčení se Buck smál s tím, že expřítelkyně si smrt zasloužila. Nejvyšší soud nezpochybňuje Buckovu vinu, zatím však připustil námitky jeho právníků, aby měl více času na zvážení, zda verdikt o nejvyšším trestu neovlivnily při procesu výroky s rasovým kontextem. Například psycholog, který u soudu svědčil, prohlásil, že černoši jsou mnohem pravděpodobnější budoucí veřejnou hrozbou.

Zamítne-li nejvyšší soud námitku obhajoby, bude stanoven nový termín popravy. „Jsme si jisti, že soud nám dá za pravdu, že náš klient má právo na spravedlivý soud, který nepoznamenají úvahy o jeho rase,“ uvedla Buckova právní zástupkyně Kate Blacková.

Co si Buck objednal k poslední večeři

Hlavní chody:

- smažené kuře s hranolky a salátem

- smažená ryba s pálivou omáčkou a pálivými papričkami jalapeño

Dezert:

- místo moučníků zvolil jablka

Pití:

- ledový čaj

- voda

Případ je od roku 2000 šestým, který v Texasu přehodnocují kvůli výrokům s rasovým podtextem pronesenými během soudního procesu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám