Hlavní obsah

Čtyřicet tisíc dětí v Brazílii už žije v manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Téměř 43 000 dětí ve věku od deseti do 14 let žilo v loňském roce v Brazílii v partnerském svazku. Brazilský zákon přitom tyto vztahy zakazuje, napsala agentura AP s odvoláním na brazilský tisk.

Foto: ČTK

Zákon v Brazílie zakazuje sňatky osob mladších 14 let.

Článek

Trestní zákoník zakazuje manželské svazky s dětmi mladšími 14 let, pohlavní styk s nimi definuje jako faktické znásilnění.

Praxe sezdávání dětí je více rozšířena ve venkovských a odlehlých oblastech, ale vyskytuje se i ve velkých městech, tedy na jejich předměstích. Podle členky soudu pro záležitosti mladistvých Helen Sanchesové nejsou neobvyklé žádosti rodin o povolení sňatku jejich dcery mladší 14 let.

Na 42 785 dětí a mladistvých ve věku od deseti do 14 let, kteří žijí v manželství, narazili komisaři při loňském sčítání obyvatel - ovšem komisaři nekontrolovali dokumenty, takže oficiálně jde o svazky neformální.

Únik z chudoby

Brazilský občanský zákoník registruje sňatky pouze osob starších 16 let, v případě mladších je o jejich povolení nutné žádat soud. A zákon zároveň zakazuje sňatky osob mladších 14 let. Sanchesová vysvětlila, že podle zákona jde o "zneužití zranitelné osoby" a trest za to se pohybuje od osmi do 15 let vězení.

Často se ale děti takto rozhodují samy a snaží se uniknout z chudého prostředí, které sdílely s početnými sourozenci a dalšími příbuznými. To je i případ nyní 18leté dívky, která se v 11 letech rozhodla proti vůli rodičů odejít za svým tehdy 27letým přítelem - jemu však tvrdila, že je jí 14 let. V následujících letech mu porodila dvě děti, na rok přestala chodit do školy. Nyní je odpovědná matka a lituje vlastně jen toho, že si musela přestat hrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám