Hlavní obsah

Obyvatelé Baní Valíd nastražili na odpůrce Kaddáfího léčku

Novinky,
Tripolis

Sedm vzbouřenců padlo v pondělí v tvrdých bojích o město Baní Valíd, které stále ovládají Kaddáfího věrní. Dalších deset jich bylo zraněno, napsala BBC. Vzbouřenci uvedli, že je zradili místní obyvatelé. Kaddáfího síly překvapivě zaútočily i u Rás Lanúf na východě země a plukovník své věrné opět povzbudil.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Libyjští vzbouřenci utíkají.

Článek

"Nemůžeme Libyi zase postoupit kolonizátorům... nedá se dělat nic jiného než bojovat do úplného vítězství a zhatit tento státní převrat," četl podle agentury AFP majitel syrské televize Mišán Džabúrí z textu, o kterém řekl, že jde o poselství Kaddáfího, a dodal: "Nemůžeme dát naši ropu francouzskému lidu."

"Dnes nebo v noci na dnešek jsme měli odvysílat televizní projev vůdce bojovníků (Muammara Kaddáfího), ale z bezpečnostních důvodů bylo odvysílání tohoto projevu odloženo," řekl podle agentury Reuters majitel syrské televize ar-Raj předtím, než přečetl Kaddáfího prohlášení.

Kaddáfí se měl podle něj během svého televizního vystoupení objevit mezi "bojovníky a lidem, kteří vedou boj z libyjského území, a nikoli z Venezuely, Nigeru nebo odkudkoli odjinud".

Vzbouřenci v pasti

Podle vzbouřenců je místní obyvatelé zavedli na místo, kde je přepadli vojáci loajální Muammaru Kaddáfímu. Neměli však dostatečnou sílu, aby je zajali. Vzbouřenci se pokoušejí Baní Valíd dobýt od pátku, ale marně, síly věrné Kaddáfímu je vždy odrazily.

Bojovníci nepočítali s tím, jak velký je počet Kaddáfího věrných a příznivců ve městě. Sice pronikli do města, ale museli stáhnout. Podle některých zpráv také mezi nimi propukly spory.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Síly vzbouřenců jsou podle reportéra BBC asi kilometr od centra Baní Valídu, ale čelí tvrdému odporu. Vzbouřenci jsou optimističtí, ale uvádějí, že potřebují posily sta mužů.

Od víkendu se do akcí zapojují i letouny NATO, které napadají těžká zbraně Kaddáfího věrných ve městě.

Přepad rafinérie v Rás Lanúf

Oběti si vyžádaly i boje u města Rás Lanúf na východě země. Bylo tam zabito patnáct strážců tamní rafinérie, na které zaútočila Kaddáfího vojska. Operace Kaddáfího sil tak daleko na východě se nečekala.

Jeden z přeživších strážců uvedl, že na rafinérii překvapivě zaútočila kolona vozidel mířících ze Syrty. Syrta je stále v rukou Kaddáfího věrných.

Rafinérii ovládá Národní přechodná rada. Momentálně je však rafinérie mimo provoz.

Kaddáfího věrní jsou v Nigeru a Burkině Fasso

Většina Kaddáfího generálů i jeho syn Saadí jsou však už od víkendu v Nigeru a míří do Burkiny Fasso, která nabídla plukovníkovi azyl. Někteří tam již dorazili.  "Od začátku září přešlo libyjsko-nigerskou hranici 32 vysokých představitelů režimu Muammara Kaddáfího," sdělil nigerský premiér Brigi Rafini. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám