Hlavní obsah

Newyorský památník obětem 11. září se otevřel veřejnosti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V pondělí se otevřel veřejnosti newyorský památník obětem 11. září, kde se v neděli konala pieta, které se účastnil americký prezident Barack Obama, jeho předchůdce George Bush i příbuzní pozůstalých. Informovala o tom stanice CNN.

Foto: chip Somodevilla, Reuters

Bazén se jmény obětí

Článek

Památník tvoří dvě vodní nádrže na místech dvou věží Světového obchodního střediska. Po jejich okrajích jsou vyryta jména obětí útoků. Památník vznikl na bývalém Ground Zero. To bylo nyní přejmenováno na Memorial Plaza.

„Jsme na tento památník hrdí,“ řekla Monica Ikenová, jejíž manžel zemřel při útocích. Ikenová založila skupinu Zářijová mise a hrála klíčovou roli při stavbě památníku.

Památník je místem klidu pod místem, kde vyrůstá nový mrakodrap Světového obchodního střediska.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama u bazénu s jmény obětí teroristických útoků

V ohnisku památníků jsou dva žulové bazény Michaela Arada, které jsou na místech základů budov. Okraj tvoří bronzové desky se jmény skoro 3000 lidí, kteří zahynuli při útocích v New Yorku, Washingtonu a v Shanksville, kam se zřítil poslední letoun. Jsou tam ale vyryta i jména lidí, kteří zahynuli při výbuchu ve Světovém obchodním středisku v roce 1993. Muzeum útoků se otevře příští rok.

V neděli místo jako první navštívili američtí prezidenti Bush a Obama. Pak tam přišli příbuzní obětí, kteří se účastnili tryzny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám