Hlavní obsah

Svět si připomíná teroristické útoky z 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Washington
Aktualizováno

Teroristické útoky na Světové obchodní centrum v New Yourku, při nichž atentátníci napojení na na teroristickou síť Al-Káida zabili téměř 3000 lidí, si v neděli připomenou lidé ve Spojených státech i jinde ve světě. Vzpomínkové akce v USA doprovázejí přísná bezpečnostní opatření přijatá kvůli obavám z dalšího útoku v den desátého výročí útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Svatý otec sloužil mši za oběti teroristůVideo: Reuters

 
Článek

Před deseti lety teroristé unesli čtyři letadla amerických společností; první dva stroje narazily do dvou mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Americký prezident Barack Obama v neděli s manželkou Michelle navštíví všechna čtyři místa.

Ráno prezident zavítá do New Yorku na takzvané Ground Zero, kde až do útoků stály dvě věže Světového obchodního centra. Spolu s pozůstalými a dalšími hosty včetně exprezidenta George Bushe se zúčastní vzpomínkové akce a otevření památníku obětem teroristických útoků. Jde o dva obří černé bazény kopírující základy dvojčat, po jejichž stěnách stéká voda a jejichž okraje lemují černé desky se jmény všech obětí.

Vzpomínkový obřad začne v 8:35 místního času (14:35 SELČ). O 11 minut později, kdy před deseti lety narazilo do severní věže Světového obchodního centra první unesené letadlo, budou přítomní držet minutu ticha. Tichem si pak ještě připomenou náraz druhého letadla do jižní věže, zhroucení obou mrakodrapů, útok na Pentagon a ztroskotání Letu 93 společnosti United Airlines nedaleko Pittsburghu. S hudebními vystoupeními na obřadu vystoupí například Yo-Yo-Ma, James Taylor či Paul Simon.

Ulice kolem  místa, kde stálo Světové obchodní středisko, jsou lemovány kovovými bariérami. Posílena byla policejní ochrana a jsou kontrolována auta vjíždějící do tunelů a na mosty, protože se koncem pracovního týdne objevily zprávy o možném útok. [celá zpráva]

Zazní jména obětí i úryvky literárních děl

Stejně jako i při obřadech v minulých letech, které se konaly v nedalekém Zucottiho parku, se i na Ground Zero budou číst jména obětí. Poprvé mezi nimi zazní jména lidí, kteří zahynuli při útoku na Pentagon a cestujících Letu 93. Politici na akci nechystají žádné projevy. Přednesou jen úryvky literárních děl.

Prezidentský pár se poté přesune do města Shanksville v Pensylvánii, kde si připomene oběti z uneseného letadla, které tu před deseti lety zřejmě po potyčce mezi teroristy a pasažéry ztroskotalo. Položí zde věnec a setká se s pozůstalými.

Odpoledne se šéf Bílého domu vrátí do hlavního města Washingtonu, kde položí věnec u Pentagonu. Večer se pak zúčastní Koncertu pro naději v Kennedyho centru, kde také pronese projev.

Vzpomínat se bude i v Česku

Teroristické útoky z si připomenou i lidé v Česku. Od ranních hodin se na různých místech v Praze konají akce připomínající 10. výročí teroristických útoků na New York a Washington. Události si připomenou hasiči, politici i hudebníci.

Již v devět hodin začala na Střeleckém ostrově celodenní akce s názvem Koncert proti strachu, jejíž součástí bude vystoupení skupiny The Tap Tap a písničkáře Xindla X. Součástí programu bude diskuse o bezpečí uprostřed Evropy, ale také o bariérách ve městech a životě s handicapem. Ostrov bude celý den všem návštěvníkům přístupný bezbariérovou lodí z náplavky mezi Výtoní a Palackého náměstím a také výtahem z mostu Legií.

Od 14:00 se uskuteční pietní vzpomínka na Kampě u památníku 343 hasičů a záchranářů, kteří 11. září 2001 zahynuli při záchranných pracích v troskách Světového obchodního centra. O hodinu později se koná otevření základny nové jednotky sboru dobrovolných hasičů Prahy 1.

Součástí pietního večera v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě bude od 16:00 smuteční ceremoniál skládání státních vlajek České republiky a USA, projevy velvyslance USA Normana Eisena, ředitele kanceláře prezidenta republiky Jiřího Weigla a ředitele pražských hasičů Dalibora Gosmana.

Plastici i Šibík

Na Jungmannově náměstí v centru Prahy se od 17:00 na pietním shromáždění s názvem Společně proti terorismu, antisemitismu, rasismu a totalitám sejdou ministr obrany Alexandr Vondra, ředitel Občanského institutu Roman Joch a poslanec Marek Benda.

Na zahradě Černínského paláce jako součást vzpomínkové akce k výročí 11. září 2001 od 18:00 zahrají Plastic People of the Universe. Koncert zahájí ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Alexandr Vondra (ODS) společně s americkým velvyslancem Normanem Eisenem. Příchozí kromě hudební produkce čeká i výstava fotografií Jana Šibíka pod názvem New York - 11. září 2001, model památníku Antonína Kašpara s názvem To bijí Heroes! a expozici Rekonstrukce Lógaru o aktivitách České republiky při obnově Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám