Hlavní obsah

USA se obávají útoků v New Yorku a Washingtonu na výročí 11. září

Washington

Spojené státy mají věrohodné, ale zatím nepotvrzené informace o možné teroristické hrozbě vztahující se k desátému výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Americký prezident Barack Obama vyzval bezpečnostní síly, aby "zdvojnásobily" své snahy zabránit této hrozbě. New York zpřísnil bezpečnostní opatření.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči na archivním snímku zasahují na místě zřícení Světového obchodního centra z 11. září 2001.

Článek

Newyorský starosta Michael Bloomberg na tiskové konferenci sice zdůraznil, že teroristická hrozba ze strany al-Káida zatím není potvrzena, ale zároveň řekl, že ji úřady berou velmi vážně, a proto zvýší bezpečnostní opatření ve městě. V New Yorku bude hlídat více policistů, kteří se zaměří zejména na ochranu významných míst, mostů, tunelů i další infrastruktury. Na některých silnicích budou kontrolní stanoviště, v metru cestující čekají častější prohlídky.

Podle bezpečnostního činitele citovaného agenturou Reuters, který si nepřál být jmenován, se zdá, že se hrozba týká New Yorku a Washingtonu. Další města však nelze vyloučit, upozornil činitel, který dodal, že podrobnější informace stále přicházejí.

Zpravodajský server televize ABC News v souvislosti s teroristickou hrozbou informoval o nejméně třech osobách, které v srpnu přiletěly do USA s cílem zaútočit bombami v autech na Washington nebo New York v období kolem 11. září. Na cestu do Spojených států se prý trojice pravděpodobně vydala z Afghánistánu a zastavila se v nejméně jedné další zemi, kterou byl možná Írán.

Jeden z činitelů ABC News řekl, že bylo vyhlášeno celostátní pátrání po dvou vozech z půjčoven ve městě Kansas City ve státě Missouri. Později se podle Reuters ukázalo, že pátrání nesouviselo s teroristickou hrozbou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám