Hlavní obsah

Američané odposlouchávali izraelskou ambasádu ve Washingtonu

Novinky, rei
Washington

Spojené státy odposlouchávaly telefonáty izraelské ambasády ve Washingtonu. Uvedl to list New York Times s odkazem na výpisy vynesené překladatelem do hebrejštiny, který pracoval pro Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a loni byl odsouzen na 20 měsíců vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Čtyřicetiletý Shamai Leibowitz, jenž má americké i izraelské občanství, byl loni odsouzen za špionáž a vyzrazení tajných informací. Soud obestíraly tajnosti, ani soudce neznal všechny podrobnosti případu. „Nevím, co kromě několika dokumentů bylo vyzrazeno, ani co a jak bylo zkompromitováno. Nemám ponětí,“ řekl.

Osoba, jíž Leibowitz předal výpisy, byla u soudu označena jako „příjemce A“. Ten se nyní přihlásil sám, jedná se o Richarda Silversteina provozujícího liberální židovský blog.

Silverstein řekl newyorským Timesům, že mu Leibowitz předal dvě stě stran přepisů telefonních hovorů. Důvodem byla jeho obava, že Izrael zaútočí na Írán, což by podle jeho mínění mělo katastrofální důsledky pro celý Blízký východ, ale i USA.

Silverstein tvrdí, že dokumenty spálil na zahradě svého domu v Seattlu, když začal být Leibowitz předloni vyšetřován. Dodal, že mezi přepisy byly záznamy hovorů mezi americkými podporovateli Izraele a washingtonskou ambasádou, mezi nimi i hovory nejméně jednoho zástupce Kongresu.

Leibowitz před rozsudkem řekl, že udělal chybu, když dokumenty vynesl. V době, kdy tak činil, byl přesvědčen, že došlo k porušení zákona. Přiznal, že měl hledat jiné cesty, jak s podezřením naložit.

Slídění u spojenců

New York Times upozornil, že odposlouchávání cizích ambasád je běžné, ale zaráží to u tak významného spojence, jakým je Izrael. Bývalý pracovník Ústřední zpravodajské služby CIA ale řekl britskému deníku Daily Telegraph, že to tak překvapivé není a že stejné praktiky používá i druhá strana. Dodal, že další nasazení všech agentů CIA, kteří slouží v Izraeli, bývá doživotně znemožněno, neboť již nelze utajit jejich identitu.

Bývalý izraelský bezpečnostní představitel pro britský list poznamenal, že záležitost nemá velký dopad. „Není tajemstvím, že mezi námi a Spojenými státy jsou rozdílné postoje, i tak ale zůstávají naším strategickým přítelem“.

Reklama

Výběr článků

Načítám