Hlavní obsah

Američané budou mít bezpilotní "kamikaze"

Novinky, rei

Americká armáda uzavřela kontrakt s firmou Aero Vironment. Výrobce má za 4,9 miliónu dolarů (zhruba 85 miliónů korun) dodat první malé bezpilotní stroje Switchblade, jež budou schopny provést „sebevražedný“ útok na zaměřený cíl. Firma to oznámila na svých webových stránkách.

Článek

„Jedinečné schopnosti důmyslného zbrojního zařízení Switchblade, jeho přesnost a ovladatelnost ho činí ideální zbraní pro dnešní boj a pro budoucnost amerických sil,“ řekl zástupce ředitele z armádního oddělení pro vývoj zbraňových systémů pro přímý střet.

Miniaturní letadla budou startovat z malých ramp trubkovitého tvaru a na příkaz na dálku budou schopna slétnout a zasáhnout stanovený cíl. Vojáci při přímém střetu s protivníkem tak již nebudou muset žádat o vzdušnou podporu – postačí vypustit tichý a malý stroj Switchblade a přes video z letounu zaměřit protivníka, aktivovat zbraně stroje a nařídit mu, aby do cíle ve vysoké rychlosti nalétl.

Switchblade může létat na autopilota nebo být řízen na dálku. Je možné také vypnout během letu jeho motor. Rovněž lze změnit příkaz a případně odvolat „sebevražedný“ útok, když se třeba protivník náhle přesune.

Reklama

Výběr článků

Načítám