Hlavní obsah

Zákulisí tajných letů CIA s teroristy bylo odhaleno

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tajné lety americké zpravodajské služby CIA, při nichž se přepravovali lidé podezřelí z terorismu na základnu Guantánamo nebo do tajných věznic, byly dále poodhaleny. Dvě z firem, které poskytovaly služby CIA, se s tajnou službou soudí o výši nákladů a soud si vyžádal zveřejnění detailů, uvedla BBC. Mimo jiné se ukázalo, že lety byly vedené jako tajné a přepravovaní byli vedeni jako vládní úředníci a jejich hosté.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zveřejněny byly seznamy letů a výše nákladů v případě charterové společnosti Richmor a společnosti SportsFlight, která poskytovala letadla.

Spor, který se táhne čtyři roky, vyvolala firma Richmor Aviation. Té soud loni přiznal odškodnění 1,6 miliónu dolarů. V odvolacím řízení ale byla částka snížena na 874 000. Richmor si však stěžoval, že ještě nedostal celou ani tuto sumu.

Prezident společnosti Richmor Mahlon Richards u soudu vypověděl, že lety byly vedené jako tajné a řekl, že cestujícími byli „vládní úředníci a jejich hosté“. Dodal však, že si byl vědom obvinění, že jeho letadla přepravují teroristy a špatné hochy, uvedl list Guardian.

Lety krylo ministerstvo zahraničí 

Americké ministerstvo zahraničí poskytlo společnostem potvrzení, že jde o diplomatické lety. U soudu byly dále předloženy smlouvy o přepravě, letové deníky, záznamy letů, nahrávky mobilní komunikace i korespondence, ale nikdy nebylo uvedeno, kdo byl na palubě strojů.

V mnoha případech ale byly lety podniknuty krátce poté, co byli zadrženi významní teroristé. Mezi jiným byl předložen itinerář letu po zadržení Chálida šajcha Mohammada, který stál za útoky na New York a Washington v roce 2001.

Během těchto letů se uskutečnilo mnoho mezipřistání a jeden z těchto letů dokonce stál americké daňové poplatníky 300 000 dolarů. Posádky si mimo jiné požadovaly zaplatit i dvacet dolarů za sendviče a 40 dolarů za lahve vína.

Další detaily byly známy už dříve z vyšetřování komisí Evropského parlamentu, která dokázala zjistit trasy některých letů. [celá zpráva]

Tisíc letů nad EU

Rada Evropy v roce 2007 odhadla při vyšetřování tajných letů, že bylo provedeno přes 1000 takovýchto letů nad Evropou. Několik evropských zemí bylo obviněno z toho, že spolupracovaly se CIA a umožnily jí provozovat na svých územích tajné věznice nebo umožnily použít svá letiště při přepravě vězňů do dalších zemí.

V roce 2008 Británie přiznala, že tato letadla tankovala na základně Diego Garcia v Indickém oceánu.[celá zpráva] O dva roky později premiér David Cameron sestavil komisi, která měla vyšetřit, zda se britské tajné služby nepodílely na mučení zadržených podezřelých.

Lety se konaly i přes Českou republiku. Jedna z tajných věznic byla zřejmě v Polsku.[celá zpráva] Další byla v Litvě.  [celá zpráva]

CIA už dříve uvedla, že tento program skončil a že nemíní veřejně probírat, zda tajné věznice byly, či ne, a pokud ano, tak kde.

Reklama

Výběr článků

Načítám