Hlavní obsah

Při amerických pokusech se nakazilo 1300 Guatemalců, 83 zemřelo

Novinky,
Washington

Američtí lékaři záměrně nakazili v 40. letech v Guatemale 1300 lidí pohlavně přenosnými nemocemi, jako byla syfilida a kapavka. Nejméně 83 z nich zemřelo, vyplynulo v pondělí. Při pokusech, které sama americká vláda označila za neetické, se testovaly nové léky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Myslíme si, že 83 lidí zemřelo," citovala agentura AFP člena komise Stephena Hausera. O případu podrobně informoval list The Washington Post.

Za neetické označila jednání lékařů prezidentská komise pro studie biochemických otázek. Komise vyšetřovala případ na základě rozhodnutí amerického prezidenta Baracka Obamy z loňského října. Spojené státy se loni Guatemale za tento experiment z let 1946 až 1948 omluvily. Nyní komise zveřejnila podrobnosti.

„Tito výzkumníci věděli, že provádějí neetické pokusy a přesto v nich pokračovali," sdělil člen komise Raju Kucherlapati a dodal: „To je odsouzení hodné.“

Šéfka komise Amy Gutmannová z pensylvánské univerzity dodala: „Je to temná kapitola naší historie. Je důležité vytáhnout ji na světlo. Dlužíme to lidem z Guatemaly, na nichž se experimentovalo, a dlužíme to i sobě, abychom si uvědomili, jak temná kapitola to byla.“

Kruté masové pokusy

K testování nových léků použili američtí lékaři asi 5500 Guatemalců, většinou vězňů, duševně nemocných, vojáků a dětí, ale i prostitutek. Neinformovali je, co s nimi podnikají, ani o rizicích.

Komise zjistila, že jedna žena podlehla syfilidě, kterou byla nakažena. Místo aby ji léčili, dali jí do očí a do dalších tělních otvorů hnis s původcem kapavky a ještě jednou ji nakazili syfilidou. Zemřela o šest měsíců později.

Test na penicilín

Pokusy v Guatemale navazovaly na starší pokusy v Indianě, kde bylo ve věznici v Terre Haute v letech 1943 a1944 nakaženo kapavkou 241 vězňů. Pokusy v Guatemale však byly mnohem rozsáhlejší. Cílem pokusů bylo zjistit, nakolik může chránit penicilín proti syfilidě a kapavce a herpetu.

Prostitutky byly záměrně nakaženy, aby se mohlo testovat, jak se nemoc dá léčit při nákaze při pohlavním styku. Nakažené prostitutky měly proto styk s vězni. Vědci také zanášeli infekci do uměle vytvořených ran na penisu, obličeji a pažích, které jim způsobili jehlami.

V některých případech jim byl roztok s nemoci vstřikován do páteře.

Stejné pokusy jako s vězni se dělali i s vojáky a s muži a ženami z Národní nemocnice pro duševně choré. Z 1300 nakažených Guatemalců pohlavně přenosnými chorobami jich bylo na tuto nákazu léčeno jen 700, otázkou ale je jak adekvátně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám