Hlavní obsah

Hurikán Irene se prohnal New Yorkem, má na kontě deset životů

Washington/New York
Aktualizováno

Hurikán Irene se v neděli prohnal New Yorkem a míří dál na sever. Cestou si už vyžádal deset mrtvých včetně jedenáctiletého chlapce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irene dorazil do New Yorku, má na kontě deset životů Video: Reuters

 
Článek

Živel směřuje podél východního pobřeží na sever a přichází s ním vítr o rychlosti 129 kilometrů v hodině. Evakuace byla nařízena více než dvěma milionům lidí z ohrožených pobřežních míst. Sedm federálních států vyhlásilo stav nouze.

V New Yorku se evakuace týkala 370 000 lidí. Ve městě byla přerušena městská doprava a obyvatelé zůstali odkázaní na taxislužbu. Nejezdí vlaky ani meziměstské autobusy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nebylo to tak zlé, říkají o hurikánu Irene obyvatelé postižených oblastíVideo: Reuters

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Příchod hurikánu předznamenal silný vítr a déšť. Snímek je z newyorského Times Square.

Foto: Brendan McDermid , Reuters

Liduprázdná stanice metra Times Square v New Yorku

"Nevycházejte na ulici, zůstaňte doma nebo v přijímacích centrech," varoval Newyorčany starosta. Doporučil také lidem, aby nepobývali v blízkosti oken.

V sobotu večer byl New York dle svědků mrtvé město. Na Manhattanu zůstaly zavřené bary i restaurace a představení na Broadwayi byla zrušena. Time Square, obvykle plné lidí v denní i noční době, bylo prázdné.

Foto: Lee Celano, Reuters

Lidé v poryvu větru ve Virginia Beach

Kvůli Irene bylo dle Reuters zrušeno 10 000 víkendových letů a dalších 250 pondělních. Letiště v oblasti New Yorku byla uzavřena pro přílety i pro odlety. Otevřena budou, až to počasí dovolí.

Pomoci jsou připraveni vojáci

Ve Washingtonu se obnova letištního provozu očekává v sobotu dopoledne nebo po poledni místního času. Ministr obrany Leon Panetta souhlasil, aby se připravilo 6500 vojáků v aktivní službě k eventuálním záchranných pracím.

Prezident Barack Obama kvůli hurikánu zkrátil dovolenou a vrátil se do Washingtonu.

Nad pevninou zůstane do pondělka

Irene je nyní hurikán první, tedy nejnižší z pěti kategorií Saffirovy-Simpsonovy stupnice. Ačkoli po zásahu pevniny v Severní Karolíně zeslábl, zůstane zřejmě hurikánem i při postupu podél pobřeží na sever, do Nové Anglie by mohl dorazit už jako tropická bouře. "Doporučuji lidem, aby se nezaměřovali na to, jak silná je ta bouře. Jakmile se ocitnete v oblasti hurikánu, je to vážné. Irene zůstává velkou a nebezpečnou bouří," sdělila ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová.

Centrum Irene dorazilo do Severní Karolíny v sobotu ve 13:30 SELČ a počítá se s tím, že se bude podél východního pobřeží USA pohybovat dalších 36 hodin. V Severní Karolíně a ve Virginii silný vichr vyvrátil sloupy elektrického vedení, takže bez proudu je skoro milion lidí. Nárazy větru mohou zvednou vlny do výše nad tři metry.

Mezi oběťmi je od pátku deset lidí. V Severní Karolíně zemřel motorista, který vjel do hluboké vody. Další muž zemřel pod spadlým stromem, třetí na infarkt, když zabezpečoval svůj dům. Ve Virginii zemřelo jedenáctileté dítě, když na byt rodiny spadl strom, dalšího muže zabil rovněž strom, který rozbil jeho automobil, obětí je také pětapadesátiletý surfař, který utrpěl zranění při surfování ve vysokých vlnách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám