Hlavní obsah

Na USA se řítí hurikán. Lidé jsou evakuováni, Obama se vrátil z dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Prudké vlnobití a až třímetrové vlny jako předzvěst příchodu hurikánu Irene začaly v pátek dorážet na pobřeží amerického státu Severní Karolína. První hurikán letošní atlantické sezony může na hustě osídleném východním pobřeží Spojených států více či méně postihnout až 65 miliónů obyvatel, z nichž statisíců se týká evakuace.

Foto: STEVE NESIUS, Reuters

Hurikán Irene začíná ohrožovat také obyvatele v Severní Karolíně.

Článek

Starosta New Yorku Michael Bloomberg v pátek nařídil povinnou evakuaci 250 tisíc lidí z některých níže položených oblastí. Nařízení přišlo poté, co úřady přistoupily k neobvyklému kroku - zavření metra. V přípravách na Irene a její následky bude ve státu New York pomáhat také národní garda.

Americký prezident Barack Obama řekl, že Irene bude pravděpodobně velmi nebezpečným hurikánem a vyzval spoluobčany, aby jej "brali vážně".

Irene byla kolem 17:00 SELČ hurikánem druhého z pěti stupňů Saffirovy-Simpsonovy stupnice - její vichry měly rychlost 165 kilometrů v hodině. Odborníci ale nevylučují, že při postupu blíže k pevnině opět zesílí. Oko hurikánu se pohybuje na sever asi 22kilometrovou rychlostí a v 17 hodin bylo 530 kilometrů jiho-jihozápadně od severokarolínského mysu Hatteras.

V sedmi státech na americkém východním pobřeží byl vyhlášen stav pohotovosti - v Severní Karolíně, Marylandu, Virginii, Delaware, New Jersey, New Yorku a Connecticutu. Lidé v těchto regionech se na příchod Irene připravují například tím, že se zásobují vodou a potravinami, že zabezpečují své domy, auta i lodě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Hurikán Irene na BahamáchVideo: Reuters

Prezident Obama se kvůli hurikánu vrátí z dovolené v Massachusetts do Bílého domu již v pátek, nikoliv v sobotu, jak původně plánoval.

V Severní Karolíně, na niž se snese smršť podle předpokladů nejspíš v sobotu jako první, byla vyhlášena preventivní evakuace více než 200 000 lidí z pobřeží, a to jak turistů, tak lidí trvale žijících v oblasti. "Je to velká, nebezpečná bouře. Jsme připraveni na nejhorší, modlíme se za to nejlepší...", řekla televizi CNN guvernérka státu Bev Perdueová.

Foto: ČTK

Ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová řekla, že lidé by měli očekávat rozsáhlé výpadky elektřiny. Již se také naplňují slova odborníků o zmatcích v dopravě, které hurikán způsobí a které postihnou miliony lidí. Letecké společnosti již zrušily více než 1000 letů.

V hlavním městě Washingtonu byl s platností do neděle zrušen provoz vlaků na linkách směřujících na jih. V New Yorku se veřejná doprava zastaví v sobotu okolo poledne místního času. Pokud větry ve městě přesáhnou rychlost 96 kilometrů v hodině, budou uzavřeny také velké mosty. Podobná opatření se očekávají i v dalších městech.

Foto: STEVE NESIUS, Reuters

Silné vlny a vítr na pláži v Severní Karolíně

Vichřice by nicméně neměla mít tak devastující účinky jako Katrina, která v roce 2005 totálně zpustošila New Orleans na jihu USA. Přesto má potenciál způsobit miliardové škody především v pásmu táhnoucím se od hlavního města Washingtonu přes Baltimore, Filadelfii, New York, Boston a dál na sever.

Při přechodu nad severní částí karibské oblasti Irene způsobila tento týden smrt nejméně čtyřem osobám - jedné v Portoriku a třem v Dominikánské republice. Hurikán zasáhl i celé pásmo bahamských ostrovů, odkud jsou rovněž hlášeny velké hmotné škody, ale patrně nikdo tam nebyl vážněji zraněn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám