Hlavní obsah

Soud zrušil obvinění Strausse-Kahna

New York

Newyorský soud ve středu zrušil obvinění a propustil na svobodu Dominiqua Strausse-Kahna. Bývalý ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) a původně očekávaný horký kandidát voleb příštího francouzského prezidenta byl viněn z pokusu o znásilnění pokojské Nafissatou Diallové. Zrušení obvinění ale ještě v platnost nevstupuje.

Článek

"Stěžovatelka nám v prakticky každém podstatném rozhovoru neříkala pravdu," řekl podle televize SkyNews u soudu žalobce.

Obvinění proti Strauss-Kahnovi stáhl už v pondělí. Rozhodnutí soudu se čekalo po úterním předvolání Diallové, když její advokát prohlásil, že očekává zrušení obvinění. Právníci pokojské se sice ještě snažili docílit jmenování nového zvláštního prokurátora, ale marně. Obhajoba se ale proti tomu odvolala, proto rozhodnutí o zrušení obvinění nemá okamžitou platnost.

Výpověď Diallové je považována za nevěrohodnou. Žena je napojena na podsvětí, zná se s lidmi, kteří prodávají drogy. Na její účet přicházely značné částky, jejichž původ nebyla schopna vysvětlit, zřejmě šlo o peníze z drog, které prodávali její známí. Měla také velmi vysoké účty za několik telefonů a pravděpodobně se věnovala prostituci.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Nafissatou Diallová

Hlavně se však se svým přítelem, který byl zatčen kvůli tomu, že měl u sebe velké množství marihuany, po telefonu bavila o tom, že mu pomůže a v případě obvinění Strausse-Kahna ví, co dělá.

Se stykem souhlasila, tvrdil obviněný

Diallová Strausse-Kahna obvinila, že ji neurvale sexuálně napadl a přinutil k orálnímu sexu. Strauss-Kahn nikdy nepopíral, že by s ní měl styk, ostatně na jejím oděvu bylo zjištěno jeho sperma, ale tvrdil, že žena s aktem souhlasila.

Strauss-Kahn ještě čelí v USA jednomu civilnímu sporu. Spisovatelka Tristane Banonová tvrdí, že se ji pokusil v roce 2002 znásilnit. [celá zpráva]

Jeho brzký vstup do vrcholné politiky se tudíž neočekává. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám