Hlavní obsah

Odsouzené ze satanské vraždy propustí, ale museli se přiznat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jonesboro
Aktualizováno

Soud v arkansaském městě Jonesboro v pátek rozhodl, že tři muži odsouzení za vraždu tří mladíků ze Západního Memphisu budou ještě týž den propuštěni, uvedla to CNN. Test DNA ukázal, že nikdo z tzv. Západomemphiské trojky, jak mladíky pojmenovala média, nepřišel do styku s oběťmi. Dohoda o propuštění ale byla mimořádně složitá.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z trojice Damien Echols ve vězení

Článek

Trojice se před soudem musela formálně přiznat a byla odsouzena na 18 let, které si už ale odseděla.

Damien Echols, který byl považován za vůdce tehdejší teenagerské skupiny, byl původně odsouzen k smrti. Jessie Misskelley Jr. a Jason Baldwin dostali původně doživotí. Všichni byli odsouzeni za vraždu tři školáků, kteří byli zabiti v roce 1993.

Těla Stevena Branche, Michaela Moora a Christophera Bryerse byla zohavena a pohozena v příkopě svázaná tkaničkami od bot. Podle žaloby je Západomemphiská trojka zabila při satanském rituálu.

DNA vyloučila spojitost s vraždou 

Testy DNA provedené mezi prosincem 2005 až zářím 2007 prokázaly, že nikdo z trojice neměl s obětmi nic společného. Uvedl to nejvyšší arkansaský soud. Použity byly vlasy zachycené i na pásku, jímž bylo svázáno tělo Moora, a na pařezu poblíž těl obětí. Ukázalo se, že první patřil nevlastnímu otci Branche, jímž byl Terry Hobbs, a druhý Hobbsovu známému. Ani jeden z nich nebyl s případem spojován.

Navíc se ukázalo, že nůž, který byl vyzvednut z jezera u domu jednoho ze tří odsouzených, nezpůsobil obětem zranění.

Nový verdikt proto vyvolal rozpaky u lidí, kteří se trojice zastávali. Dokonce i otec jedné z obětí, John Mark Bryers, je přesvědčen, že jsou nevinní. Ovšem Steven Branch byl pobouřen, že trojici pustili.

Už předem se ale očekávalo, že dohoda o propuštění bude složitá. Trojice měla uznat, že stát měl důkazy, které mohl použít k jejich odsouzení. Arkansas se tak chce vyhnout tomu, že by jej trojice později žalovala a chtěla náhradu.

Za propuštění trojky bojoval například i zpěvák Pearl Jam Eddie Veder i herec Johnny Depp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám