Hlavní obsah

Ekvádor prověří policisty, všichni půjdou na detektor lži

– Quito
Novinky, rei

Vedení policie v Ekvádoru plánuje očistit policejní sbory od zlořádů a korupce. Všech 42 000 policistů v zemi kvůli tomu bude muset podstoupit test na detektoru lži. Informovala o tom ve středu stanice BBC.

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Ekvádorský prezident Rafael Correa po loňských protestech slíbil, že policii zbaví zlořádů.

Článek

Součástí "modernizačních" opatření, k nimž vyzval loni v září po policejní vzpouře prezident Rafael Correa, je také povinnost pro policisty uvádět pravidelně své příjmy a hodnotu majetku. Ti, kdo upozorní na podezřelé kolegy, budou odměněni.

Tisíce policistů loni na podzim demonstrovaly proti snížení svých benefitů v rámci vládních škrtů. Protesty se zvrhly v násilnosti, přičemž se v obležení ocitl i Correa, kterého musela z nemocnice v Quitu zachraňovat speciální armádní jednotka.

Correa události označil za pokus o puč a slíbil, že policejní řady očistí. Od té doby vláda převzala administrativní kontrolu nad policií. Na ruku jí jde policejní šéf Wilson Alulema, který doufá, že ho a jeho bezprostřední podřízené vláda podpoří v propouštění policistů spojovaných s korupčním jednáním. Alulema si stěžuje, že 300 policistů, kteří byli ze služby uvolněni, vrátily zpět soudy poukazující na právní nesrovnalosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám