Hlavní obsah

Chilští středoškoláci při protestech obsadili školu, policie nasadila vodní děla

Novinky,
Santiago de Chile

Dva dny okupovali chilští středoškoláci školu v Santiagu de Chile, než je policie v noci na čtvrtek vypudila za pomoci vodních děl. Země zažívá největší protesty od devadesátých let. V úterý demonstrovalo v hlavním městě sto tisíc lidí, kteří požadovali bezplatnou a kvalitní výuku. Uvedly to agentury Reuters a Sapa-DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na zabarikádované studenty přišla policie se slzným plynem a vodními dělyVideo: Reuters

 
Článek

Demonstrace se zvrhla ve střety maskovaných mladíků s policisty. Zadrženo bylo 396 osob. Zraněno bylo 55 mužů zákona a 23 civilistů.

Foto: Eliseo Fernandez , Reuters

Chilští demonstranti ve Valparaisu požadují školy zdarma

V rámci demonstrace také padesát středoškoláků obsadilo školu Alcantara Cordillera. Nakonec je vyhnala dvacítka policistů, která proti nim použila slzný plyn a vodní děla.

Foto: Eliseo Fernandez , Reuters

Chilští demonstranti bubnují do hrnců.

Protesty trvají už třetí měsíc týden. Minulý týden bylo zatčeno dokonce 874 lidí a zraněno devadesát policistů. Kvůli protestům byl už vyměněn ministr školství. Protestujícím vadí, že většina škol a všechny univerzity vyžadují měsíčně platit školné.

Vláda prezidenta Sebastiána Piñery vyzývá k jednání. Piñera je nepopulární, podporuje jej jen 26 procent Chilanů. To je nejnižší podpora ze všech chilských prezidentů od pádu junty generála Pinocheta.

Reklama

Výběr článků

Načítám