Hlavní obsah

Snížení ratingu obrátilo Američany proti politikům, najali i letadlo s transparentem

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Páteční snížení ratingu Spojených států od agentury Standard&Poor´s pobouřilo Američany. Jednapadesátiletá Lucy Nobbeová dokonce najala letadlo s transparentem, aby v úterý přeletělo nad New Yorkem. Na plachtě stál vzkaz: „Děkuji za snížení. Měli by vás všechny vyhodit!“ Průzkumy ukázaly, že po snížení ratingu poklesla popularita kongresmanů i amerického prezidenta. Lidé požadují vyšší zdanění nejbohatších.

Článek

Nobbeová pracuje v St. Louis, kde zprostředkovává koupi a prodeje městských dluhopisů. „Moji přátelé a já jsme byli vzteklí a nepříčetní od chvíle, kdy jsme o snížení slyšeli,“ řekla v agentuře AP. „Zprostředkovávám městské dluhopisy, takže znám dopady, a to mě dělá ještě šílenější.“

Za letadlo zaplatila 1200 dolarů.

Její vzkaz byl mířen na kongresmany, i když někteří lidé měli dojem, že protestuje proti ratingové agentuře Standard & Poor´s, uvedl list Washington Post. Žena byla překvapena velkou odezvou: „Nenapadlo mne, že to bude mít tak velký dopad.“

Kongresmani si nezaslouží znovuzvolení

Její čin koresponduje se zklamáním Američanů, jen 21 procent voličů si myslí, že by měli být znovu zvoleni, naopak 70 procent si podle průzkumu Gallupova institutu pro USA Today myslí, že nikoli. V případě Baracka Obamy si myslí polovina oslovených, že by neměl být opět zvolen, naopak 47 procent je přesvědčeno, že ano.

Voliči Obamovi však dávají přednost před jakýmkoli republikánským oponentem, pro něj je 45 procent oslovených, zatímco 39 procent upřednostňuje opozičního kandidáta. Popularita však Obamovi poklesla. V New Jersey ztratil od května osm procentních bodů, podporuje ho jen 52 procent z oslovených registrovaných voličů. I přes pokles a navzdory tomu, že ve federálním měřítku je na tom ještě o osm procentních bodů hůře, vede si stále lépe než republikáni.

Voliči chtějí vyšší daně pro bohaté

Voliči také žádají řešení situace se ztrátou ratingu. Většina jich podle průzkumu podporuje zřízení kongresového výboru, který by měl najít dlouhodobé řešení růstu zadlužení USA. Chtějí větší škrty, ale přiklánějí se i k tomu, aby byli zdanění ti nejbohatší.

Podle 63 procent Američanů by nově ustavený výbor měl zvýšit daně Američanům, kteří mají nejvyšší příjmy. Podle Američanů by měly být tyto daně vyšší, a vláda by měla tyto peníze použít na pomoc lidem s nízkými příjmy. Jen třetina Američanů si myslí, že by daně nejbohatších měly zůstat nízké, protože ti nejbohatší vytvářejí pracovní místa.

Pro škrty v domácích výdajích je 57 procent Američanů. Co se ale týká výdajů na obranu, jsou názory rozpolcené, pro jejich snížení je 47 procent Američanů, proti 53. Podle dvou třetin oslovených by se nemělo škrtat ve výdajích na zdravotní péči a v sociální oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám