Hlavní obsah

Šéf polygamní sekty dostal za "duchovní" manželství s nezletilými doživotí

Novinky, rei
Dallas

Šéf polygamní sekty, Fundamentalistické církve Ježíše Krista svatých poslední dnů, stráví zbytek života za mřížemi. Soud v Texasu mu trest udělil za nucení dvou nezletilých dívek do „duchovního“ manželství. Jedna z dívek s Warrenem Jeffsem, který byl do vězení poslán už dříve, otěhotněla.

Foto: Reuters

Warren Jeffs (uprostřed) se vydává za bohem vyvoleného proroka.

Článek

Pětapadesátiletý Jeffs byl již minulý týden shledán vinným, maximálně možný trest ale soud vynesl až v úterý. Stání trvalo půl hodiny a Jeffs se při něm choval klidně a odmítl hovořit. O předčasné propuštění může žádat nejdříve za 35 let, tedy ve svých 90 letech.

Nová obvinění byla vůči Jeffsovi vznesena po policejní razii v sídle jeho církve v texaském Eldoradu. Úřady tehdy odtamtud vyvedly 183 lidí. Popudem byl anonymní telefonát dívky z ranče církve, která tvrdila, že ji sekta přinutila proti její vůli ke sňatku, načež ve věku 16 let otěhotněla. Policii nikdy původkyni telefonátu, která také uvedla, že byla opakovaně zneužita, nenašla.

Samozvaný prorok hrozil svým ovečkám peklem

Samozvaný prorok Warren Jeffs v době zátahu již na ranči nepůsobil, protože si odpykával desetiletý trest vězení poté, co nutil jednu dívku ke sňatku. Odsouzen byl soudem v Utahu za podíl na znásilnění.

Jeffs podle žalující strany přinutil dívku k manželství a hrozil jí, že přijde do pekla, jestliže nebude mít pohlavní styk. Dnes 25letá žena vyšetřovatelům pověděla, že byla zoufalá. S manželem po svatbě prý měli pohlavní styk až měsíc po svatbě, protože hned po ní spolykala větší množství prášků. "Pak jsem schoulila na podlaze. Jediné, co jsem si přála, bylo umřít," řekla.

Na ranči v Eldoradu našla policie Jeffsův písemný záznam, jenž uváděl: „Kdyby svět věděl, co dělám, pověsili by mě na ten nejvyšší strom“.

V polygamii do nebe

Žaloba během právě skončeného procesu před soudem předložila výsledky testů DNA dokazující, že Jeffs je otcem dítěte dívky, která porodila ve svých 15 letech. Soud rovněž poslouchal audionahrávku ze zneužití 12leté dívky „prorokem“. Na dalších záznamech byl Jeffs zachycen, jak dívkám vysvětluje, jak jej nejlépe sexuálně ukojí, aby se to líbilo bohu.

Jeffs, jenž se zčásti hájil u soudu sám, tvrdil, že je pronásledován kvůli svému náboženskému přesvědčení. Na svědeckou lavici povolal pouze jednoho muže, který soudu četl ze svatého písma.

Warren Jeffs církev založil v roce 2002, hlásí se k ní na 10 000 lidí. Její členové věří, že muž má mít alespoň tři manželky, jinak se nedostane do nebe. Psalo se, že Jeffs sám měl až 70 manželek.

Polygamie je ve Spojených státech nezákonná. Úřady v případě Jeffsovy církve ovšem dlouho váhaly věc řešit. Obávaly se totiž opakování scénáře tragických událostí z města Waco v Texasu v roce 1993. Obléhání sídla tamní sekty vedlo tehdy ke smrti osmi desítek osob.

Jeffs navíc před zákonem dva roky unikal, až se dostal na seznam FBI deseti nejhledanějších zločinců. Nakonec byl v roce 2006 zadržen při rutinní silniční kontrole nedaleko Las Vegas.

Reklama

Výběr článků

Načítám