Hlavní obsah

Seniorka plave mezi žraloky z Kuby do USA

Právo, Alexandr Petrželka

Dávný životní sen a snaha o „lidské gesto“ porozumění mezi Kubánci a Američany vedou Američanku Dianu Nyadovou při pokusu přeplavat Floridskou úžinu. Někdejší světová hvězda vytrvalostního plavání se ve svých 61 letech rozhodla přeplavat 165,8 kilometru široký průliv, v němž vládnou žraloci a mořské proudy, jako vůbec první člověk bez ochranné klece.

Foto: Enrique De La Osa , Reuters

Diana Nyadová

Článek

„Nikdy jsem si nemyslela, že se k tomu vrátím - je to zničující sport, jen pro mladé,“ prohlásila před nedělním večerním startem z Havany někdejší světová rekordmanka ve vytrvalostním plavání. „Šedesátka je nová čtyřicítka... Jsme mladší generace nežli šedesátníci, kteří tu byli před námi," upozornila plavkyně, která s aktivním sportem skončila před 30 lety.

Foto: Desmond Boylan, Reuters

Diana Nyadová plave přes Floridskou úžinu, střežena dvěma kajaky.

O přeplavání Floridské úžiny se neúspěšně pokusila v roce 1978, náplast na prohru si opatřila o rok později, kdy překonáním 164 kilometrů z bahamského Bimini do USA vytvořila světový rekord v plavání na otevřeném moři bez ochranné klece.

Brání ji elektrická clona a potápěči

Trasu mezi Havanou a nejbližším americkým ostrovem Key West už v roce 1997 překonala Australanka Susan Maroneyová, ta ale použila protižraločí klec. Nyadová poplave volně, i když ne bez ochrany. Prostor před plavkyní prozkoumává sonar, po jejích obou stranách se budou neustále držet dva kajaky, jejichž posádka v případě potřeby zapne speciální elektrickou clonu proti žralokům. V doprovodném člunu jsou v pohotovosti potápěči, kteří by dotěrné dravce měli odehnat, a pro nejhorší případ jsou v týmu i lékaři.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Nyadová před pokusem přeplavat Floridskou úžinu zahrála na trumpetu.

Od roku 2000 došlo v těchto vodách jen u Floridy k 13 smrtelným útokům žraloků, zejména druhů velký bílý (Carcharodon carcharias), tygří (Galeocerdo cuvier) a býčí (Carcharhinus leucas). Vážné nebezpečí ale hrozí i od žahavých medúz a nevyzpytatelných mořských proudů.

Energii zajistí buráky

Každých 45 minut se kraulující Nyadová na dvacet vteřin zastaví, aby se napila, vždy po 90 minutách bude mít dvě minuty na odpočinek, kdy se může posilnit kouskem pečiva a v USA tak oblíbenou burákovou pomazánkou. Druhý den plavby si dá i horkou čokoládu, aby zabránila podchlazení, jež hrozí i ve vlnách o teplotě těsně nad 30 stupňů Celsia. Nyadová má do Key West dorazit po 60 hodinách ve středu dopoledne.

„Nemyslím si, že můj čin bude znamenat posun v americko-kubánských vztazích, ale chci udělat symbolické lidské gesto,“ řekla na tiskové konferenci v Havaně.

Příprava jejího pokusu, komplikovaná americkým zákazem soukromých cest na ostrov, trvala téměř rok. Nakonec se jí podařilo získat výjimku a s týmem asi 25 lidí mohla přistoupit k naplnění svého snu. Podle serveru cubadebate.cu ji akce stojí půl miliónu dolarů, z nichž ještě 150 tisíc nemá pokryto.

Reklama

Výběr článků

Načítám