Hlavní obsah

Teenageři v USA záměrně zbili a zajeli černocha

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jackson

Skupina bílých teenagerů v neděli před svítáním v americkém městě Jackson napadla 49letého černocha. Poté co ho zbili, přejeli jej autem. James Craig Anderson na místě zemřel. Teenageři vyrazili do města s cílem najít člověka tmavé pleti a ublížit mu, uvedla televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na parkovišti na západě mississippského Jacksonu našli svou oběť, 49letého zaměstnance automobilky, který stál u svého vozu. Teenageři ho začali bít a křičeli rasistická hesla včetně zvolání: „Bíla síla“.

Pak parta nastoupila do svého zeleného pick-upu značky Ford F-250. Nastartovali, sešlápli plyn a dělníka zajeli. Byl na místě mrtvý.

Jejich útok zachytila bezpečnostní kamera, což vedlo k rychlému dopadení. Prokuratura už případ řeší jako rasisticky motivovanou vraždu. Zjistila, že gang vedl 18letý Deryl Dedmon z Brandonu. Ten útok inicioval, účastnil se bití a řídil i auto, které se stalo smrtící zbraní.

„Byl to zločin z nenávisti. Dedmon zabil tohoto muže, protože byl černý,“ řekl žalobce Robert Smith. „Důkazy to prokážou,“ dodal.

Na dotaz, zda existují nějaké pochybnosti, že chtěl zranit nebo zabít černocha, odpověděl: “Nejsou o tom žádné pochybnosti. Vyrazili ven najít černou oběť, kterou napadnou, a v tomto případě zabijí.“

Naplánovaný vražedný výlet

Když Dedmon večer s partou popíjel v okrese Rankin, kde žijí především běloši, řekl kamarádům, že by se měli zvednout a „zatočit s nějakými negry“.

Parta poté nastoupila do Dedmonova zeleného pick-upu a bílého SUV Cherokee. Urazili 25 kilometrů do Jacksonu, kde žijí především černoši.

Andersona uviděli hned, jak sjížděli z dálnice I20 k parkovišti. Zastavili auto hned vedle Andersonova vozu a začali útočit. Když ujížděli pryč, Dedmon žertoval po telefonu s dalšími lidmi na korbě o tom, jak Andersona přejel. Opět používal rasistický slovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám