Hlavní obsah

Utažský exguvernér chce odvolat Obamu kvůli útoku na Libyi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bývalý guvernér státu Utah Jon Huntsman stále nechává otevřenou možnost, že by byl současný prezident Barack Obama podroben proceduře impeachmentu. Důvodem je podle CNN zapojení USA do akcí nad Libyí bez souhlasu Kongresu. Huntsman už ohlásil, že míní usilovat o nominaci do prezidentských voleb za republikány.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Republikán Jon Huntsman

Článek

„Kongres může dělat, co sám rozhodne,“ odpověděl Huntsman na otázku novináře, zda by mohl Kongres zahájit proceduru impeachmentu. Huntsman ještě dodal: „Moje pozice ohledně Libye je velmi prostá. Neměli bychom tam být.“

Deset členů amerického Kongresu zažalovalo v červnu prezidenta Baracka Obamu kvůli americkému podílu na vojenských operacích v Libyi. Oznámila to ve středu agentura DPA.

Podle zákona může prezident USA sice rozhodnout o vojenské akci, ale ta může trvat jen 60 dní, dalších 30 dní může trvat stahování jednotek. Pokud by nasazení sil trvalo déle, musí prezident požádat Kongres o schválení. To se ale nestalo. Obama se hájí tím, že akce je omezená, a proto to není potřeba. [celá zpráva]

Sněmovna reprezentantů pak hlasovala proti rezoluci poskytující prezidentovi Obamovi právo pokračovat v řízení vojenských akcí USA v Libyi. [celá zpráva]

Huntsman byl za vlády Baracka Obamy jmenován v roce 2009 velvyslancem USA v Číně.

Střety republikánů a demokratů

Postoj republikánů ukazuje, jak komplikovaná je politická situace a že stranické zájmy v ní často převažují, zejména nyní, rok před prezidentskými volbami.

Republikáni podporovali invaze USA do Iráku a Afghánistánu.

Nasazení v Libyi ale ztěžuje Obamovu pozici i u pacifistických demokratů. K vítězství Obamy přispělo i to, že prosazoval odchod z Iráku. V Afghánistánu ale značně posílil americkou vojenskou přítomnost a letos na jaře zahájil útok na Libyi.

Naposledy kongresmani hlasovali proti vojenské akci za prezidenta Billa Clintona během války v Bosně.

Reklama

Výběr článků

Načítám