Hlavní obsah

Obama slaví padesátiny a začíná šedivět

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu jsem v úřadě zešedivěl, přiznal minulý týden médiím. Přesto se cítí dobře. „A co je nejdůležitější, manželka mě stále považuje za přitažlivého,“ podotkl s úsměvem. Barack Obama slaví ve čtvrtek padesátku – a zátěž Bílého domu na něm zanechává nepřehlédnutelné stopy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Obama dnes slaví 50. narozeninyVideo: Reuters

 
Článek

Vrásky ve tváři čas prohloubil. Mladistvý vzhled, součást hesla Yes We Can (Ano, my to dokážeme!), jež ho v listopadu 2008 do úřadu katapultoval, vystřídala možná až únava. „Mám sice váčky pod očima, ale neztratil jsem původní nadšení a vize,“ ujišťoval přesto minulý měsíc při videokonferenci klíčové sponzory své Demokratické strany.

Avšak právě v posledních dnech sílí pochybnosti o Obamově schopnosti prosadit se a o jeho elánu. Liberály v Demokratické straně zaskočily jeho výrazné ústupky ultrakonzervativcům z Čajové párty v dramatu kolem dluhové krize.

Foto: Novinky.cz, Profimedia.cz

Barack Obama na fotografii z dětství, z doby studií a ze současnosti ve funkci prezidenta USA s mírně prošedivělými vlasy

„Dohoda vyměňuje živobytí lidí za hlasy několika nesmiřitelných pravicových radikálů,“ vyjádřil mínění mnohých o své ikoně Raul Grijalva, demokratický poslanec Sněmovny reprezentantů.

K zemi ho srážejí hlavně problémy všedního dne

Průzkumy veřejného mínění naznačují, že většina Američanů muži, který si je získal slogany o změně a naději, nevěří. Přesněji řečeno nevěří, že je schopen přijímat správná rozhodnutí.

„Není to zas až tak dávno, kdy v projevech uměl rozněcovat sny. Teď spíš připomínají rozvláčné přednášky na univerzitě,“ všiml si James Chapmann z listu Los Angeles Times.

Prezident přitom bojuje s tolika výzvami jako snad žádný jiný jeho předchůdce. Amerika vede dvě války a zasáhla ji nejtěžší ekonomická krize od dvacátých let minulého století. A to za situace, kdy ekonomická síla USA, které v roce 1947 kryly neuvěřitelnou polovinu světové průmyslové výroby a o deset let později ještě plnou třetinu, viditelně ochabuje. Vítěz v soutěži globálních ekonomik se v tuto chvíli jmenuje Čína.

„Lesk prvních měsíců jeho prezidenství vybledl. Guantánamo, zamrzlé situace na Blízkém východě, opozdilá reakce na ekologickou katastrofu ropné plošiny BP v Mexickém zálivu dokázaly, že Obama není – a ani nemůže být – Mesiáš,“ uvedla televize CBS.

„Energii mu ubírají především problémy všedních dnů,“ potvrdil Robert Stilwell, který s Obamou jako začínajícím právníkem pracoval před lety v Chicagu.

Bude to těžký boj

Obamu nejvíc znepokojují statistiky vývoje ekonomiky a pracovního trhu. Právě ony rozhodnou o tom, zda křeslo v Bílém domě obhájí.

Šest z deseti Američanů považuje jeho ekonomickou strategii za chybnou – jednou tolik než předloni. Více než polovina (52 procent) mu má za zlé, že podniká příliš málo proti vysoké nezaměstnanosti. A téměř dvě třetiny (60 procent) mu připisují vinu za zadlužení státu.

Už teď, víc než rok před termínem, to vypadá na velmi těsný souboj. Kdyby Američané museli zítra k urnám, 41 procent z nich by hlasovalo pro Obamu a 40 procent pro republikánského vyzyvatele – a je jedno, zda Mitta Romneye, Ricka Perryho či Michele Bachmannovou.

„Prezident se nevyhne dlouhému a náročnému boji,“ předpovídá liberální televizní komentátor Chris Matthews. Nebude jen těžký, ale dlouhý. Proto pozval stovky známých a stranických sponzorů na narozeninovou oslavu do Chicaga. Kdo se chce dostat ke stolu, musí vypsat šek na 38 500 dolarů (658 tisíc korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám