Hlavní obsah

USA sužují extrémní horka i v noci, sucho se šíří

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Extrémní vedra trápí jih USA, i o půlnoci na řadě míst meteorologové zaznamenávají teploty přes třicet stupňů Celsia, uvádí CNN. Nejhorší sucha za 12 let postihla 12 procent rozlohy Spojených států, píše Reuters.

Foto: Tim Sharp, Reuters

Částečně vyschlý rybník u Dallasu

Článek

V Dallasu o středeční půlnoci naměřili dokonce přes 37 stupňů, zatímco v Oklahoma City a v Kansas City přes třicet.

Vlna veder si vyžádala za dva měsíce už několik desítek obětí. V Dallasu nepřetržitě po  33 dní teplota překračuje 37 stupňů Celsia.

Varování před vedrem bylo vydáno v 17 amerických státech od Arizony po severní Karolínu. Nejhorší je situace na jihu a na středozápadu země.

Sucho doprovází požáry

Vedra také spálila vegetaci, půda je vyschlá na troud. Na dvanáct procent rozlohy USA trpí nejhoršími suchy za dvanáct let. Nejvíce postižený je opět Texas, ale také Louisiana, Oklahoma a Nové Mexiko, kde suchem trpí celá rozloha státu.

Na devadesáti procentech rozlohy Texasu je situace popisována jako výjimečná a extrémní. V Texasu sežehly lesní požáry 13 759 kilometrů čtverečních porostu.

V Arkansasu, Georgii a Jižní Karolíně postihlo sucho 95 procent rozlohy.

Kvůli suchu také porostou v celých Spojených státech ceny potravin. Část úrody byla zničena. Trpí také stáda hovězího dobytka. Většina stád se chová v oblastech postižených suchem. Mnohá jsou už nyní vybíjena, další vybíjení bude pokračovat kvůli růstu ceny jádra. Pak ale vyskočí nahoru ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám