Hlavní obsah

Američané stižení krizí se uchylují do lesních osad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Jersey

V lese u Lakewoodu ve státě New Jersey jen hodinu jízdy z newyorského Manhattanu vzniklo stanové městečko evokující románové scény z doby velké krize 30. let. Žije v něm přes pět desítek lidí bez domova, které o jejich americký sen připravila ekonomická krize. O městečku informoval britský list The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovci Burt a Barbara Hautovi před svým stanem v lese v Lakewoodu v New Jersey

Článek

Městečko se neustále rozrůstá s tím, jak  přicházejí noví obyvatelé, zatímco politici ve Washingtonu debatují o navýšení stropu amerického veřejného dluhu, napsal deník. Lidé si zřídili příbytky z plachet i dřeva a bydlí v boudách, stanech i indiánských tee-pee. Žádný z nich nemá práci a žijí z církevních milodarů a pomoci lidí z okolí.

“Žijeme tady s přestávkami rok,” řekl 43letý bývalý hotelový zaměstnanec Burt Haut z Old Westu, jenž si v lese s manželkou Barbarou, o pět let starší učitelkou, postavil tee-pee. “Naše potíže po finanční krizi před třemi lety nás přinutily tábořit na veřejných prostranstvích, za kostely a obchody,” doplnil s tím, že zprvu jim pomáhali přátelé a rodina, ale dlouhodobě to nešlo.

Foto: Profimedia.cz

Stanové městečko v lese v Lakewoodu v New Jersey

Stanové městečko zřídil 50letý kněz Steve Brigham. Tábořiště se rozkládá na asi osmi tisících metrech čtverečních a protíná jej cesta. Nejen květinové záhony před stany naznačují snahu vést normální život. O důležitých věcech rozhoduje hlas většiny. V táboře platí zásady udržování čistoty a pořádku, noční klid po 22. hodině a zákaz násilností. S těmito podmínkami musí souhlasit všichni, kdo chtějí v tábořišti bydlet.

“Je to místo k odpočinutí, kde se lze znovu postavit na vlastní nohy a znovu vkročit do světa,” poznamenal Brigham, který byl vysvěcen na kněze před osmi lety, ale mezitím se vzdal majetku a dnes žije v rozrůstajícím se lesním městečku.

“Máme tady benzinový generátor, který ohřívá vodu na sprchování a nádobí. Máme tady i kuřata, ale ne na jídlo, ale aby likvidovala klíšťata. Je to tady rasově barevné, máme tu Mexičany, Poláky, Iry, Afroameričany. Také tady žije osm žen, což dělalo dříve problémy, ale teď je díky nim v táboře klidněji,” doplnil Brigham.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovec Charlie Errickson jí před svým příbytkem v lese v Lakewoodu v New Jersey

Přesto musí táborníci, mezi nimiž je i údajný synovec folkové legendy Johnnyho Cashe, o existenci svého bydliště bojovat. Tábořiště se nelíbí úřadům okresu Ocean, které žádají, aby zmizelo. Soudní spor se dostal až k Nejvyššímu soudu státu New Jersey. Brigham a jeho komunita zase žádají, aby v okrese vzniklo útočiště pro lidi bez domova.

“Boj o živobytí tady nám dává si uvědomit, jaké štěstí to je mít domov s televizemi a jídlem z mikrovlnky,” říká Brigham. Ačkoliv s tím všichni obyvatelé tábora souhlasí, někteří oceňují pobyt v přírodě a odklon od civilizace. Zatímco bývalý uklízeč a servírka Elwood and Cynthia se bojí mrazivé zimy i příliš horkého léta, zmínění manželé Hautovi dodávají, že život tady je lepší, než žít z příspěvků státu.

“Je to jako návrat k přirozenosti. Dává vám to uvědomění, že všechny ty báječné přístroje jako mikrovlnky, telefony a dokonce auta nejsou podstatné,” uvedl Burt Haut.

Foto: Profimedia.cz

Interier jednoho z příbytků bezdomovců v lese v Lakewoodu v New Jersey

Foto: Profimedia.cz

Stanové městečko bezdomovců v lese v Lakewoodu v New Jersey

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám