Hlavní obsah

V Mexiku zatkli člena drogového kartelu odpovědného za 1500 vražd

Mexiko

Mexická policie zatkla vysokého představitele drogového kartelu, který se přiznal k odpovědnosti za 1500 vražd. S odvoláním na mexické úřady to v neděli napsala agentura AP. Mexický prezident Felipe Calderón zadržení označil za největší úder organizovanému zločinu v pohraničním městě Ciudad Juárez za poslední dva roky.

Foto: Profimedia.cz

Mexická policie

Článek

Bývalý policista José Antonio Acosta Hernández byl zadržen v pátek společně se svým osobním strážcem. Policii se při výslechu přiznal, že osobně nařídil likvidaci asi 1500 lidí v rámci války mexických drogových gangů.

Hernández údajně vedl skupinu zločinců, kteří terorizovali Ciudad Juárez a vybírali od místních obyvatel výpalné. Policisté mu mimo jiné přičítají odpovědnost za loňský masakr 15 lidí na soukromé oslavě narozenin nebo za vraždu několika zaměstnanců amerického konzulátu.

Mexická policie věří, že Hernándezovo zatčení oslabí drogový kartel ze Ciudad Juárez a pomůže alespoň částečně omezit násilí ve městě, které je považováno za jedno z nejnebezpečnějších na světě. Podle AP ale úlohu slábnoucího kartelu postupně přebírá drogový gang Sinaloa.

Mexický prezident Felipe Calderón vyhlásil po nástupu do úřadu válku drogovým kartelům, bezpečnostní situaci v zemi se mu ale stabilizovat nepodařilo. Za posledních pět let bylo v souvislosti s drogovým násilím zabito na 40.000 lidí. Kartely bojují mezi sebou o nejlukrativnější pašerácké stezky do USA i proti policistům a vojákům, kteří se snaží jejich činnosti bránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám