Hlavní obsah

USA vrátí Egyptu předměty z Tutanchamonova hrobu

– Káhira/New York

Devatenáct artefaktů z hrobu egyptského faraona Tutanchamona se příští týden vrátí z Metropolitního muzea v New Yorku do Egypta. V sobotu to podle agentury AP oznámily egyptské úřady. Historické předměty byly ve sbírkách amerického muzea od roku 1948, na jejich vrácení se zástupci instituce dohodli s egyptskou vládou před rokem.

Článek

"Kvůli zákonům spojeným s vykopávkami (v Tutanchamonově hrobce) neměly tyto artefakty nikdy opustit území Egypta. Proto by měly podle práva patřit egyptské vládě," uvedl na internetových stránkách Metropolitního muzea jeho ředitel Thomas Campbell.

Předměty z Tutanchamonovy hrobky by měly zamířit do nového egyptského muzea, které vzniká u pyramid v Gize a mělo by se otevřít veřejnosti v roce 2012. Artefakty se stanou součástí stálé výstavy o Tutanchamonovi.

Historické předměty se dostaly do vlastnictví Metropolitního muzea prostřednictvím egyptologa Howarda Cartera, který Tutanchamonovu hrobku v roce 1922 objevil. Carter totiž část nalezených artefaktů uložil ve svém sídle v Luxoru, které později přenechal právě muzeu v New Yorku.

Tutanchamon vládl přibližně v letech 1333 až 1323 před naším letopočtem. Díky bohatým nálezům z faraonovy pohřební výbavy a objevené mumii se stal nejznámějším staroegyptským faraonem, i když z historického hlediska nebyl příliš významným panovníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám