Hlavní obsah

Soudce rozhodl o zveřejnění Nixonovy výpovědi v aféře Watergate

Washington

Americký federální soudce v pátek nařídil zveřejnění přepisu výpovědi bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona před velkou porotou, která před 36 lety vyšetřovala aféru Watergate. Sedmatřicátý americký prezident kvůli skandálu v roce 1974 rezignoval, připomíná agentura AP.

Foto: Archiv, Právo

Aféra Watergate stále křeslo prezidenta Richarda Nixona

Článek

Nixon svědčil před velkou porotou 11 hodin mezi 23. a 24. červnem 1975, deset měsíců poté, co odstoupil z funkce. Slyšení se uskutečnilo poblíž jeho domu v San Clemente v Kalifornii a bylo to poprvé, kdy bývalý americký prezident stanul před velkou porotou. Přepis tehdejšího slyšení, který má 297 stran, zůstával zatím utajený.

Soudce Royce Lamberth ale v pátek vyhověl žádosti skupiny amerických historiků, kteří o zveřejnění Nixonovy výpovědi loni požádali. Souhlasil s jejich tvrzením, že historický význam dokumentů převažuje nad argumenty pro jejich utajení, zvláště když vyšetřování skončilo již před lety a Nixon je 17 let mrtev.

Kdy bude Nixonova výpověď zveřejněna, zatím není jasné, protože proti rozhodnutí se ještě může odvolat americká vláda, která se doposud stavěla proti zveřejnění dokumentů.

Historici se na zveřejnění teší

Historici si od výpovědi bývalého republikánského prezidenta slibují, že pomůže vyjasnit otázky o Nixonově vztahu k vloupání do ústředí Demokratické strany v komplexu budov Watergate ve Washingtonu a o jeho snahách zabránit tomu, aby byl čin spojován s Bílým domem.

Pět mužů, z nichž jeden dříve pracoval pro Ústřední zpravodajskou službu (CIA), se 17. června 1972 vloupalo do centrály Demokratické strany v komplexu Watergate, kde chtěli instalovat elektronické odposlouchávací a fotografické zařízení. Zadržení pachatelů vedlo k odhalení rozsáhlé nelegální činnosti Bílého domu. Skandál vyvolal řadu demisí mezi Nixonovými spolupracovníky a nakonec přinutil i samotného prezidenta, aby se 9. srpna 1974 vzdal úřadu.

Americké soudy už v minulosti v některých případech nařídily zveřejnění záznamů výpovědí před velkou porotou kvůli jejich historickému významu. Stalo se tak třeba v případě manželů Rosenbergových, kteří byli v roce 1953 popraveni za špionáž pro Sovětský svaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám