Hlavní obsah

Ve funkci vydržím ještě dvacet let, prohlásil Chávez

– Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez, který se léčí po operaci rakovinného nádoru, při svých čtvrtečních 57. narozeninách prohlásil, že se cítí jako znovuzrozený a že vydrží ve funkci ještě dvacet let. "Řekl jsem, že odejdu v roce 2021. Ale ne. Možná v roce 2031," řekl z balkonu prezidentského paláce v Caracasu jásajícímu davu, který ho přišel pozdravit. Podle agentur vypadal silnější a v dobré formě.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Chávez na balkoně prezidentského paláce zpíval, tančil a posílal polibky davu.

Článek

Chávezovi byl v červnu v Havaně vyňat rakovinný nádor z pánevní oblasti. V minulých dnech podstoupil prezident rovněž v Havaně první fázi chemoterapie, která má pokračovat v dalších měsících.

Chávez ve čtvrtek řekl, že nejtěžší etapu by měl mít za sebou do konce roku, a pozval latinskoamerické prezidenty na prosinec do Caracasu. Schůzka se měla původně konat začátkem června při oslavách 200. výročí vyhlášení venezuelské nezávislosti, ale kvůli Chávezově nemoci byla odložena.

Chávez, kterého protivníci obviňují, že se snaží nemoci využít k dalšímu posílení kultu své osobnosti, ve čtvrtek na balkoně paláce Miraflores zpíval, krátce tančil s jednou ze svých dcer, posílal polibky davu a halil se do venezuelské vlajky.

Opět popichoval USA

Za další příznak toho, že se zase cítí být ve formě, označila agentura Reuters to, že znovu začal popichovat Spojené státy, jejichž je velkým kritikem. Tentokrát si vzal na mušku jejich státní dluh, gratuloval si, že Venezuele Američané nic nedluží, a ironicky se tázal, zda jim má Venezuela poskytnout půjčku. "Ne," odpovídal dav.

Chávez zopakoval, že příští rok bude znovu kandidovat. Jeho popularita se podle průzkumu z minulého týdne udržuje na 50 procentech a od zveřejnění jeho zdravotních problémů se nezměnila. Ve funkci je od roku 1999.

Reklama

Související témata:

Související články

Cháveze na Kubě operovali

Venezuelský prezident Hugo Chávez se na Kubě zotavuje po operaci, kterou zde podstoupil minulý týden, informovala televize Telesur. Lékaři Chávezovi odstranili...

Výběr článků

Načítám