Hlavní obsah

Demokraté se bojí, že Obama upustí od vyšších daní pro bohaté

Právo, roš

Dusno mezi demokraty vystřídalo dřívější nadějnou zprávu, že kompromis o úsporách a zvýšení stropu pro zadlužení americké vlády je na cestě. V Kongresu se totiž rozkřiklo, že prezident Barack Obama je ochoten kývnout na škrty, ale zvýšení příjmů z daní odložit až na příští rok.

Článek

Stalo se to po prezidentově setkání s republikánským šéfem Sněmovny Johnem Boehnerem, kdy se ledy začaly hýbat. Místo kruté šestibiliónové úspory během deseti let, kterou žádali republikáni, už totiž mluvili „jen“ o třech biliónech.

Požár ve vlastních řadách hasil ředitel pro rozpočet Bílého domu Jacob Lew. Ujišťoval, že o ničem bez zvýšení daní bohatým se nejedná. Šéf senátní většiny Harry Reid však řekl, že záruky nejsou. „Prezident vždy mluvil o vyváženém řešení. Nemohou být jen škrty,“ řekl.

Podle deníku The Washington Post Obama trvá na zrušení daňových úlev majetnějším z éry svého předchůdce, zatímco Boehner chce zrušit pasáže nákladné zdravotní reformy včetně povinnosti všech Američanů mít od roku 2014 zdravotní pojistku.

Bez zvýšení stropu pro zadlužení, se 2. srpna stanou USA nesolventní vůči zahraničí, i vůči svým občanům pobírajícím důchody a jiné dávky, a peníze nebudou ani na vládní zdravotní péči pro seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám